ללמוד לנגן בכלי נשיפה: מפוחית, סקסופון או חליל | Time2be.co.il ללמוד לנגן בכלי נשיפה: מפוחית, סקסופון או חליל | Time2be.co.il
חזרה

כלי נשיפה

כלי נשיפה נחלקים ל-2 קבוצות עיקריות – כלי נשיפה ממתכת וכלי נשיפה מעץ.

ההבדל בין כלי נשיפה מעץ לכלי נשיפה ממתכת הוא שבכלי נשיפה מעץ סותמים חורים ע"י שסתומים (כמו חליל) ובכלי נשיפה ממתכת יוצרים צלילים ע"י הארכת/קיצור הצינורות בכלי (חצוצרה למשל).

חלק מכלי הנשיפה פחות פופולריים ותתקשו למצוא אותם במוזיקה של היום, ואחרים בהחלט נשמעים במגוון סגנונות מוזיקה.

בין כלי הנשיפה אפשר למצוא קלרינט, אבוב, סקסופון, חצוצרה, טרומבון, חליל (על כל סוגיו), מפוחית, פיקולו, טובה, בריטון, קרן יער ועוד.

במאמר הזה נתמקד בכמה מכלי הנשיפה הבולטים – סקסופון, חצוצרה, מפוחית, חליל.

עם איזה כלי נשיפה כדאי להתחיל?

מעבר לעובדה הברורה שזה עניין של טעם וסגנון, אם אתם מתחילים לנגן בגיל מבוגר יחסית, יש עוד כמה שיקולים שכדאי לקחת בחשבון.

  • מקום להתאמן ולנגן – תבדקו אם יש לכם איפה להתאמן, בעיקר בשעות הערב. מפוחית למשל אפשר לנגן בכל מקום, אפילו באוטו. היא קטנה ולא עושה הרבה רעש. חצוצרה לעומתה יותר בעייתית, היא גדולה יותר והרבה יותר רועשת מכדי לנגן בסלון.
  • מחיר – חלק מכלי הנשיפה יכולים להיות די יקרים, ויכולים להגיע לאלפי שקלים.
  • מקום לנגן בו – חלק מתהליך הלימוד הוא נגינה עם אנשים אחרים. זה לא רק עוזר לכם להשתפר כנגנים, זה גם משמר אצלכם את ההנאה והסיפוק מהנגינה.

 

אחת האופציות היא לנגן עם הרכבי חובבים.

  • קלות – זה נושא מאוד סובייקטיבי, קצב התקדמות יכול להיות שונה בין כל אחד, וכלי שקל לאחד יכול להיות קשה לאחר. תעשו נסיון של כמה שיעורים, תראו איך מרגיש לכם, תראו סרטונים ביוטיוב ותחליטו אם הכלי נגינה הזה נראה לכם קשה מדי. קחו בחשבון שלפעמים דברים שנראים לנו קשים מתגלים אחרי כמה שיעורים פחות קשים ממה שחשבתם.

 

לחיפוש מורה לכלי נשיפה באזור המגורים שלכם

סקסופון

סקסופון הוא כלי מאוד נפוץ ואהוב במיוחד על נגנים מתחילים. הוא מגוון ומתאים לסגנונות מוזיקה שונים, כולל סגנונות עכשוויים כמו פופ וג'אז, והסאונד שלו מרגש ונעים.

למרות שהוא עשוי ממתכת, הסקסופון שייך למשפחת כלי הנשיפה מעץ, זאת בגלל שפיית הכלי עשויה מעץ.

הסקסופון מורכב מחמישה חלקים: פייה, צוואר, גוף, ליגטורה ועלה.  העלה היא פיסת קנה משויף ומעובד שנמצאת בתוך הפייה, כשנושפים בפייה העלה רועד וכך מופק הצליל.

להבדיל ממה שרוב האנשים חושבים, הפקת צליל היא החלק הפחות קשה בנגינה על סקסופון. האתגר הוא ללמוד לנגן ע"י שימוש בטכניקה הנכונה ולהקפיד על אימון קבוע.

סוגים: יש 6 סוגי סקסופון ב-6 מנעדים שונים. הנפוצים ביותר הם סופרן בסי במול, אלט במי במול, טנור בסי במול ובריטון במי במול.

ככל שהכלי גדול יותר הוא מפיק צלילים נמוכים יותר. הסקסופון עם הצליל הנמוך ביותר נקרא קונטרה באס, וגובהו כשלושה מטרים.

 ז'אנרים: פופ, רוק מתקדם, רוק רך, ג'אז

 כמה עולה סקסופון? סקסופון הוא כלי לא זול בכלל. סקסופון אלט פשוט עולה בין 1,900-3,000 ₪. סקסופון טנור כסף יעלה יותר מ-50,000 ₪ !

 נגנים מפורסמים:  קולטריין, צ'ארלי פארקר, קני G, כריס פוטר

מפוחית

עוד כלי נשיפה ממשפחת כלי הנשיפה המתכתיים, המפוחית מאופיינת בעיקר בצליל הנעים שלה ובורסטיליות שלה. על אף היותה קטנה בגודל של כיס, המפוחית נמצאת בכ"כ הרבה סגנונות מוזיקה, החל מבלוז ועד מוזיקת עולם.

סוגים: יש 2 סוגי מפוחית עיקריים:  דיאטונית וכרומטית.

מפוחית דיאטונית היא המפוחית המסורתית. יש לה סולם קבוע אבל אפשר לנגן בה בסולמות אחרים בעזרת bending. יש כמה סוגים של מפוחית דיאטונית, הנפוצה ביותר נקרא Blues Harp, יש לה 8–14 נקבים, ומנגנת בדרך כלל 3 אוקטבות.

מפוחית כרומטית גדולה יותר מהמפוחיות הדיאטוניות. יש לה שתי שורות נקבים (בהבדל של חצי טון), לוח מתכת וכפתור בצד. לחיצה על הכפתור מזיזה את לוח המתכת כך שהוא פותח שורה אחת וסותם את השורה השניה. זה מאפשר לנו לנגן באותו מיקום אבל בהפרש של חצי טון כל פעם. זה בעצם מחליף את השימוש בכיפוף תווים שעושים עם המפוחית הדיאטונית.
סטיבי וונדר ידוע כאחד מנגני המפוחית הכרומטית המפורסמים בעולם.

טיפ:  בגלל אופן השימוש במפוחית, החורים מתמלאים ברוק ובלכלוך. אם גוף המפוחית שלכם הוא מפלסטיק, אפשר לשטוף את המפוחית במים ולייבש. אם גוף המפוחית מעץ או מתכת, יש לתופף עם המפוחית על הרגל או כל משטח רך אחר עם החורים כלפי מטה כדי להוציא נוזלים ולכלוך.

חשוב להקפיד לשמור את המפוחית בקייס סגור ואטום כדי שהיא לא תתמלא באבק. כמו כן להקפיד לא לנגן מייד לאחר שאתם אוכלים כדי שחתיכות מזון לא ייכנסו לחורים.

המותגים המובילים:  Suzuki, Hohner, Seydel, Lee Oskar

כמה עולה?  מפוחית דיאטונית נעה בין 50-380 ₪ .  מפוחית כרומטית נעה בין 300-850 ₪

ז'אנרים:  בלוז, רוק רך, פולק, קאנטרי, בלוגראס, פופ, ג'אז, מוזיקת עולם

נגנים מפורסמים:  סטיבי וונדר, פול בטרפילד, סוני בוי וויליאמסון,בוב דילן, סוני טרי, ג'ון פופר, אלן ווילסון, אינדיארה אספייר, ביג מאמא ת'ורנטון

חליל

שייך כמובן למשפחת כלי הנשיפה מעץ. החליל מפיק צליל כאשר האוויר עובר דרכו, ועל ידי סגירת ופתיחת החורים בקנה אנחנו קובעים את גובה הצליל המופק.

 סוגים:  מרתק לראות שישנם סוגים רבים של חלילים והכלאות שונות שמקורן בתרבויות שונות. יש חליל ערבי בשם "נאי", יש חליל רועים, חליל אירי או סקוטי, חליל אפריקאי בשם "סודינה" , חליל צד, חליל פאן ועוד רבים.

כמה עולה?   חליל צד פשוט עולה בין 800-1200 ₪, היקרים יעלו בין 20,000-45,000 ₪ !

ז'אנרים:    רוק מתקדם, מוזיקה קלאסית, ג'אז, מוזיקת עולם. בארץ אפשר לשמוע את שם טוב לוי מנגן בחליל צד בחלק מהיצירות היפות ביותר.

נגנים מפורסמים:    איאן אנדרסון, ג'יימס גאלאווי, ז'אן פייר רמפל, ג'ין באקסטרסר, עמנואל פאוד

חצוצרה

כלי נשיפה ממשפחת כלי המתכת. היא בעלת המנעד הגבוה ביותר מבין כלי הנשיפה המתכתיים, והיא מורכבת מ-4 חלקים עיקריים:

פייה, פעמון, שסתומים, צינורות כיוון.

על השסתומים לוחצים לקבלת צלילים בגבהים שונים.  הפעמון ממוקם בקצה החצוצרה והוא אחראי על התהודה. צינורות הכיוון מחוברים במעגל הצינורות של החצוצרה, וע"י הוצאה והכנסה שלהם ניתן לכוון את גובה הצליל.

סוגים: יש סוגים שונים של חצוצרות שההבדל בינהם הוא בכיוון הצלילים, למשל חצוצרה בדו, חצוצרת פיקולו בסי במול/לה וסול, ברה/מי במול ועוד

ז'אנרים: פעם החצוצרה הייתה נפוצה בעיקר בהרכבי Big Band וג'אז, היום אפשר לשמוע חצוצרות במגוון סגנונות כמו בלוז, היפ הופ, מוזיקת עולם, פופ, מוזיקה קלאסית ועוד

כמה עולה חצוצרה?  המחירים נעים בין 800-1,000 ₪ לחצוצרות פשוטות ועד ל-30,000 ₪ לחצוצרות היקרות.

נגנים מפורסמים:   לואי ארמסטרונג, דיזי גילספי, מיילס דיוויס, רוי הרגרוב, צ'ט בייקר

אפליקציות ללימוד כלי נשיפה

סקסופון

Fingering – אפליקציה אידאלית למתחילים שמתקשים לזכור את האיצבוע הנכון

Saxophone All in one – אפליקציה למתחילים ולמתקדמים, מצוינת לתרגול סקסופון. אפשר לבדוק סולמות, להעתיק שירים או לעבוד על האצבעות.

בנוסף היא מאפשרת לכם גישה לסולמות בלוז נפוצים יחד עם סולמות מינור ומז'ור פופולריים.

Saxophone Lessons – tonestro – האפליקציה הזאת מציעה אוסף גדול של שירים, תרגילים ושיעורים מודרכים לכל הרמות. היא מציעה שיעורים לקריאת תווי נגינה ולשפר את כישורי הסקסופון שלך על ידי ניגון שירים ותרגילים רבים.

חליל

Tune This! – Flute – האפליקציה המושלמת שתעזור לך לכוונן את החליל שלך ישירות מהנייד.

Finger Charts – אפליקציה מקיפה לגבי שימוש באצבעות לניגון חליל. עם למעלה מ-800 איצבועים בחינם ועוד הרבה בגרסת הפרימיום.

Metronaut – האפליקציה משלבת ליווי של אנשי מקצוע ברמה גבוהה. תוכלו לקבל פידבקים בזמן אמת תוך כדי נגינה כדי להבין איך להשתפר ולפתח את הקצב והמיומנות האישית

חצוצרה

tonestro for Trumpet – האפליקציה משתדלת נורא להפוך את האימון לחווייה. היא מציעה מגוון של תווים דיגיטליים, תרגול דמוי משחק, פידבק בזמן אמת, והכי מגניב – אתגר שבועי מול נגנים אחרים שמשתמשים באפליקציה..

Trumpet Pro Lite – לימוד סולמות, אימוני שמיעה ואימני שליטה באצבעות, אלו רק חלק מהתכונות שיש באפליקציה שנבנתה ועוצבה ע"י חצוצרן מקצועי עבור חצוצרנים. מתחילים שרק לומדים את האצבעות בחצוצרה יכולים להאט את הקצב ולראות איך האצבעות הנכונות מופיעות על המסך!

מפוחית

Harmonica Easy Tab – מעולה למתחילים שעוד לא מכירים את המפוחית. יש באפליקציה למעלה מ-100 שירים לתרגום. היא מחולקת לפי רמות, ידידותית מאוד וקלה לשימוש.

Harmonica Lessons – עוד אפליקציה שמתמקדת בנגנים מתחילים. היא מאופיינת במבנה שיעורים בפורמט סרטוני יוטיוב. היא מכילה אזור שלם של שירים וקטעי שירים מכל מיני סגנונות.

תחביבים נוספים