רוצה ללמוד על יין? מה זה יינן ואיפה לומדים על זה? - Time2be.co.il
logo

אולי יעניין אותך גם

דף הבית > מטבח > יינן

רוב האנשים לא יחשבו על לימודי יין כשהם יחפשו תחביב. אבל אם אתם אוהבים יין, ואם אתם אוהבים לטייל בעולם ונהנים מאוכל טוב, יכול להיות שעליתם על התחביב המושלם בשבילכם.

האמת היא שבעולם יינן נחשב למקצוע יוקרתי מאוד. בשנים האחרונות הרבה מוסדות הכניסו את הקורס ללימודי יין למערך הלימודים שלהם, והביקוש מטורף.

סביר להניח שמרבית האנשים לא יודעים להבחין בין יין אחד למישנהו, או יכולים לומר איזה יין הולך טוב עם בשר ואיזה עם דגים. הידע של רוב האנשים הוא בסיסי ביותר, והוא כולל גם כמה תפיסות שגויות, אותן ננסה להפריך.

אם מסתמכים על (המון) מחקרים מדעיים, מגלים שלשתיית יין במידה מתונה לאורך זמן יש השפעות חיוביות על הבריאות שלנו בהרבה היבטים – תמשיכו לקרוא כדי לגלות איך היין משפיע לטובה על הבריאות שלנו.

כל אלה הופכים את התחביב לייחודי ומרתק.

איך מייצרים יין ביקב ישראלי

11 עובדות על יין שלא ידעתם

  1. יין מיוצר מענבים שנקראים ענבי יין והם שונים מאלו שתמצאו בסופר
  2. 40% מענבי היין מיוצרים באירופה
  3. חצי מכמות צריכת היין בעולם שייכת רק ל-5 מדינות: ארה"ב, איטליה, גרמניה, צרפת ו…סין
  4. בארה"ב בלבד יש למעלה מ-11,000 יקבים!
  5. טון ענבים יכול לייצר 720 בקבוקי יין
  6. יש אנשים שיש להם פוביה מיינות והיא נקרא אואנופוביה (oenophobia)
  7. קיימים 10,000 זנים שונים של ענבים ברחבי העולם
  8. צרפת, ספרד ואיטליה הם יצרניות היין העיקריות בעולם
  9. ישנם 400 סוגים שונים של עץ אלון שניתן להשתמש בהם כחביות יין
  10. רוב בקבוקי היין שהיו על הטיטאניק נותרו שלמים ללא פגע
  11. בקבוק היין הישן בעולם נמצא בעיירה קטנה בגרמניה ומתוארך ל-325 אחרי הספירה. הבקבוק מוצג במוזיאון ההיסטוריה בעיירה.

 

(הנתונים לקוחים מהאתרים Statista.com ו- OIV Statistical Report on World Vitiviniculture)

אילו סוגי יין קיימים?

יין הוא מיץ מותסס של ענבי יין. היין נוצר בעת תסיסה אלכוהולית של תירוש (באמצעות שמרים) כאשר הסוכר מומר לאלכוהול ולפחמן דו-חמצני.
ענבי יין שונים לגמרי מהענבים שאנחנו מכירים מחנות הירקות, וכנראה לא תמצאו אותם בסופר. הם קטנים יותר, עם קליפה עבה, מכילים הרבה זרעים ומאוד מתוקים.

יש כ-10,000 זנים של ענבים, ולרוב ניתן לחלק אותם לאדומים ולבנים.
מענבים אדומים מייצרים יין אדום ומענבים לבנים מייצרים יין לבן (יש גם ורוד וכתום אבל נתמקד כרגע בעיקריים).

 

בנוסף ניתן לחלק את היינות ליבש, חצי יבש ומתוק. הכוונה היא לרמת המתיקות ביין, כלומר האם הוא מכיל סוכר וכמה.

יין יבש זה יין שכל הסוכר הומר לאלכוהול במהלך התסיסה, או אם ללכת לפי ההגדרה, היין צריך להכיל פחות מ- 0.5% סוכר  (תכלס, אין יין שאין בו קצת סוכר).

יין חצי יבש יכיל בין 0.5%-1.49% סוכר, ויין מתוק מכיל יותר מ-1.5% סוכר.

הבעיה היא שתחושת מתיקות היא סובייקטיבית ושונה  בין אדם לאדם, ולפעמים יין שמוגדר יבש הוא בעל מתיקות, או בגלל טעם שנגרם מחביות העץ או בגלל שהענבים היו מאוד בשלים.

חשוב להבין שהסוכר אינו הגורם היחיד שמשפיע על המתיקות ביין. דברים נוספים שיכולים להשפיע הם רמת האלכוהול, החומציות וכמות הטאנינים שביין. לכן נהוג להתייחס לזה לא במונח "מתוק" אלא במונח "עשיר", שגם לא מרמז על קונוטציה שלילית (כמו משקאות קלים עתירי הסוכר).

יינות אדומים פופולאריים:  קברנה סוביניון, מרלו, זינפנדל, שירז, פינו נואר.
יינות לבנים פופולאריים:  שרדונה, סוביניון בלאנק, מוסקאטו, ריזלינג.

יין לבן - יינן - Time2be   קברנה סוביניון - יינן - Time2be

מה ההבדל בין יין אדום ליין לבן

יש מספר הבדלים עיקריים בין יין אדום ליין לבן:

  1. ההבדל הבולט הוא הענבים מהם מפיקים את היין – ענבים לבנים ליין לבן וענבים אדומים או שחורים ליין אדום. הצבע של היין האדום נוצר מקליפות הענבים האדומים. ככל שהענבים והקליפות יבלו יחדיו יותר זמן (לפני או במקביל לתסיסה), הצבע של היין יהיה אדום יותר.
  2. יין אדום מתסיסים בטמפרטורה גבוה יותר מיין לבן (יין לבן מותסס לעיתים אפילו בטמפרטורה של 3-5 מעלות).
  3. ביין אדום יש עפיצות. מכיוון שהיין האדום מבלה יותר זמן עם הקליפות, מצטרף אליו עוד מרכיב שנמצא בפרי שנקרא טאנין, או עפצן, ומכאן הביטוי "עפיצות".
  4. יין לבן קליל יותר מיין אדום, האדום עשיר יותר בטעמים.
  5. יין אדום לרוב יתאים יותר לבשרים ותבשילים.

איפה לומדים על יין וכמה זה עולה

יש לא מעט מכללות בהן ניתן ללמוד לימודי יין, ובכולן תוכלו למצוא מורים מהשורה הראשונה בתחום היין, בין אם זה יועצי יקבים, ד"ר בעלי שם עולמי בכימיה של היין, בעלי יקבים ויינים ותיקים בעלי נסיון רב.

להבדיל מקורסים מקצועיים בתחומים אחרים, בכל מה שקשור ללימודי יין אין אחידות בתוכנית הלימודים. לא כל הקורסים מלמדים אותו דבר, אפשר למצוא תוכנית לימודים שונה בין מוסד למוסד.

כל קורס וכל מדריך בונה את החומר הלימודי בהתאם למטרה שהוא הגדיר לעצמו ומה הוא מצפה שהתלמידים יקחו מהקורס.

חלק מתמקדים בצד הטכני של ייצור היין על כל שלבי התהליך, אחרים מתמקדים בתיאוריה כשמטרתם להוציא בוגרים שיוכלו לעבוד ביקב בצורה עצמאית אבל עם הבנה עמוקה של התהליכים מאחורי היין שהם מייצרים.
חלק מהדברים שלומדים בקורס לימודי יין:

  • בקרת איכות של חומרי גלם ומוצר
  • שימוש בטכנולוגיה בעולם היינות
  • טעימת יינות והבנת עולם היין
  • הכרת הענבים – מאפיינים, אקלים מתאים, קרקע מתאימה וכו
  • שיעורי מעבדה וטעימה טכנית של יינות
  • שלבי ייצור היין
  • היסטוריית היין בארץ ישראל
  • איך להקים ולשמר כרם – עיצוב, השקייה, דישון וכו
  • שיווק והפצה, עלויות ייצור ואיחסון
  • ועוד

לזה מתלווה באופן קבוע שתייה של יין מכל העולם, בהחלט בונוס גדול 😊

 מה שמאפיין את כל המכללות זה ההעדפה (אמנם לא מוחלטת) לתלמידים שיש להם יסודות מוצקים – מדעיים וטכנולוגיים. כדי להתקבל ללימודי תעודה בפקולטה לחקלאות למשל צריך להיות בעל תואר ראשון, רצוי במדעי החיים.

לימודי תעודה בפקולטה לחקלאות אורכים שנתיים ושמים דגש על מקצועיות.

בעוד הלימודים בפקולטה לחקלאות פחות מתאימים למי שמחפש תחביב ולא מחפש לעסוק בתחום באופן מקצועי, שאר המכללות מציעות קורסים במחירים סבירים שנעים בין 4,000-7,000 ₪.
גם משך הקורסים משתנה בין מוסד למוסד, חלק מהקורסים אורכים חצי שנה וחלק שנה, כשכמות השעות משתנה בין קורס לקורס.

הקורסים היקרים יותר עולים בין 12,000-23,000 ₪, תלוי במוסד ובמשך הקורס.

 חלק מהמכללות שבהם אפשר ללמוד לימודי יין:  מכללת אוהלו, מכללת רמת גן, הפקולטה לחקלאות, מכללת תל חי ועוד.

 יין זה תחביב מיוחד, בין אם אתם רוצים לנסות להכין יין בבית, או סתם רוצים להיות בעלי ידע נרחב ביינות. אם אתם רוצים להשאיר את לימודי היין בגדר תחביב, תבחרו בקורסים המתאימים לפי הסילבוס, מיקום בארץ, משך הקורס וכמובן המחיר.

(המחירים נכונים נכון למרץ 2022)

האם יין בריא או לא? (רמז…בהחלט)

בעשורים האחרונים יצאו המון מחקרים מדעיים שחקרו את השפעות היין על בריאותנו, ואפשר לומר שהמסקנות היו משמחות מאוד.

הבשורה בעיקר טובה לחולי הלב, שהוא אחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם. הוכח שצריכה מתונה של אלכוהול משפרת את בריאות הלב ואת כלי הדם, עד כדי כך שצריכה מתונה של אלכוהול הפכה להיות אחת ההמלצות להורדת הסיכון למחלת לב כלילית.

עוד גילו כי יין אדום הוא היין המועיל ביותר לבריאות הלב, כנראה בגלל החומרים נוגדי החימצון המצויים בקליפות וגרעיני הענבים.

לפי מחקרים מדעיים, צריכה מתונה של יין אדום (כוס אחת לנשים ושני כוסות לגברים) משפרת את הבריאות משמעותית. חלק מההשפעות שלה:

מקטינה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, מונעת לחץ דם גבוה, משפרת את תפקוד הריאות (יין לבן דווקא), מקטינה זיהומים במערכת העיכול ועוד

הערה חשובה:  יין אדום נחשב בריא יותר מיין לבן בגלל תכולה גבוהה יותר של פוליפנולים (נוגדי חימצון). אבל חשוב להבין שכמות הפוליפנולים אינה זהה בכל יין אדום.

יש סוג של פוליפנולים נוגדי חימצון שנקראים פלבונואידים, וריכוז גבוה יותר של פלבונואידים ביין הופך את היין לפחות בריא. מסתבר שככל שהיין מתוק יותר הוא מכיל פחות פלבונואידים, שזה עדיף. מה שאומר שיין יבש הרבה יותר בריא לנו!

טיפים חשובים על יין

  1. כשמבשלים עם יין, חשוב לתת ליין להצטמצם מספיק כדי שלא ישאר טעם לוואי של אלכוהול.
  2. חשבתם פעם מה משמעות התווית שעל בקבוק היין? התווית מכילה את הפרטים הבאים:
    • שם היקב
    • הסידרה (לכל יין יש מספר סדרות)
    • שם היין (יכול להיות על שם זן הענבים, שם הכרם או שם אקראי שנבחר ע"י בעל היין)
    • שנת הבציר (מרמז מה גיל היין)
  3. אל תזלזלו ביין ישראלי! למרות שישראל אינה נחשבת מעצמת יין, יש יינות ישראלים מעולים שאפילו זוכים בתחרויות בינלאומיות. בשנים האחרונות ישראל הפכה לנושא חם בתחום בעיקר בזכות האדמה המעולה שיש לנו בגליל והאקלים המצוין לגידול גפנים.
  4. הטמפרטורה המומלצת לאיחסון יין היא בין 15-17 מעלות. טמפרטורה נמוכה מדי מזיקה ליין וגבוהה מדי מקלקלת אותו. רוב האנשים מכירים את המונח "טמפרטורת החדר" אבל המונח מאוד מטעה. טמפרטורת חדר בארץ לא זהה לטמפרטורת חדר בצרפת. לכן צריך להקפיד שהחדר המאחסן יהיה בין 15-17 מעלות.
  5. יין שנפתח יחזיק בד"כ שבוע, אולי פחות, כי החשיפה לחמצן משפיעה ישירות על הטעמים שלו. מומלץ להשתמש בפקק ואקום שמונע כניסה של חמצן ישירות אל הבקבוק.
  6. יינות שונים אמורים להיות מוגשים בטמפרטורות שונות, בהתאם למאפיינים של כל אחד מהם.

יינות אדומים קלילים (פינו נואר) יוגשו קרירים בטמפ' בין 17-12 מעלות.

יינות אדומים עשירים (בורדו, שיראז) יוגשו בטמפרטורה מעט מתחת לטמפ' החדר, ההמלצה היא בין 22-17 מעלות.

יינות לבנים (סוביניון בלאן, שרדונה) מומלץ להגיש קרירים, בטמפ' בין 14-8 מעלות, אחרי שנשמר במקרר.

יינות מבעבעים (קאווה, שמפניה) מומלץ להגיש קרים, היישר מהמקפיא, בד"כ בטמפ' בין 6-10 מעלות.

  1. תקנו פקקי הברגה ליין – למרות שרוב היינות עדיין מגיעים עם פקק שעם כמיטב המסורת, אין לפקק השעם חשיבות מיוחדת על פני פקק הברגה מפלסטיק, להיפך. פקקי השעם נוטים לא פעם להפגע ולזהם את היין. פקקי הברגה בהחלט ישמרו על היין שלכם לאורך זמן.
  2. יין יבש לא בהכרח בעל אחוז אלכוהול גבוה – הרבה אנשים סבורים שיין "יבש" הוא בעל אחוז אלכוהול גבוה. זוהי טעות נפוצה, כי ביינות עם אחוז אלכוהול גבוה אנחנו מרגישים את טעם הפירות וגם טעם של אלכוהול בחיך.

קבוצות פייסבוק שקשורות ליין

בקבוצה "יין למבינים" תוכלו להמצוא דיונים שונים ומעניינים על יין. אולי הקבוצה הגדולה בארץ עם 24,000 חברים.

הקבוצה "אוהבים יין" מכילה 4,500 חברים, אפשר למצוא שם המלצות על אירועים שקשורים ליין ועוד.

עוד קבוצה מעניינת היא "כל מה שמעניין חובבי יין"  , 2400 חברים שמשתפים המלצות על יינות, יקבים חדשים, בציר מומלץ ועוד.

למי שמחפש ציוד, יש את הקבוצה "ציוד ליקבים והכנת יין" עם 2,300 חברים.

הקבוצה " מיקוד יין – קהילת היין של ישראל" מכילה 1,600 חברים, המון דינוים והמלצות, כולל סרטונים על איך להכין יין.

קבוצה גדולה נוספת היא " Wine Routine – חברים ממליצים על יין" עם 14,900 חברים ו"יין ישמח לבב אנוש" עם 2,000 חברים.

 

(המספרים מעודכנים נכון למרץ 2022)

דילוג לתוכן