כתיבה יוצרת - בואו ללמוד איך לשפר את הכתיבה שלכם - time2be.co.il
logo
דף הבית > העשרה > כתיבה

אחת הדרכים העיקריות בהן בחר האדם במשך השנים לבוא לידי ביטוי היא באמצעות הכתיבה. זו גם אחת הדרכים העיקריות להעברת מידע. אם פעם היינו הולכים לספרייה העירונית כדי לסכם ערך מהאנציקלופדיה, הרי שהיום החיים שלנו קלים יותר, והמידע נגיש הרבה יותר. בלחיצת כפתור או שניים באינטרנט, הכל מוגש לנו על מגש של כסף, וכמובן, כדאי תמיד לבדוק את מהימנות הדברים, הרי לא הכל הוא ערך ב"בריטניקה לנוער", נכון? אבל זה כבר סיפור אחר..

הכתיבה היא יכולת ביטוי, היא תרפיה, היא עוזרת לנו לייצר וליצור, לאסוף רעיונות ומידע לכדי דבר מגובש, ומי שמכיר ואוהב את התחום, יודע שזה סוג של פלא. לאלו מכם שפחות מכירים ומיומנים בכתיבה, ולמי ששואף להוציא החוצה את ג'יי.קיי. רולינס שבתוכו (מחברת סדרת ספרי הארי פוטר, התחילה דרכה בכתיבת רעיונות הסיפורים על מפיות בדיינרים באנגליה), העמוד הבא מוקדש לכם.

Time2be.co.il - כתיבה יוצרת

כתיבה חופשית כביטוי ותרפיה

נתחיל מזה שאת התחביב הזה, כמו רבים אחרים, תוכלו לפתח בעצמכם ללא עזרה חיצונית. כל זה תלוי כמובן במידה בה תרצו להתקדם. אתם יכולים לכתוב פריסטייל, ומיד נפרט על כך, תוכלו גם להיעזר בקורס או הכשרה כייפית לא מחייבת וגם במסגרות מעבר לכך. בואו נתחיל בהסבר לגבי כתיבה חופשית וכיצד תוכלו לשלב אותה בחייכם.

חשוב להדגיש שאתם לא צריכים להרגיש מוגבלים בכתיבה בתחום אחד. זה יכול להיות כתיבת שירים, אולי כתיבת מחזה למשחק, מה שתרצו!

המלצה ראשונה, כתיבה נעשית על דף, מה שנקרא, על אמת. כמובן שאתם יכולים להקליד בטלפון או במחשב, אבל אם אתם רוצים לפתוח את הערוץ הזה מאפס, ההמלצה שלי היא לעשות את זה במחברת או בפנקס, או כל אמצעי אחר שמאפשר לכם לכתוב על דף. מדוע? יש משהו משוחרר וחופשי יותר כשכותבים על דף. אותנטי, וזאת אחת המטרות של כתיבה חופשית.

אז אחרי שקפצתם לחנות כלי כתיבה הקרובה וקניתם לעצמכם מחברת או שתיים, השלב הבא הוא פשוט לאפשר לעצמכם לשחרר את המחשבות ואת מה שעולה אל תוך הדף בצורה חופשית וחסרת הגדרות. מה זה אומר? חשבתם לדוגמא על רעיון מסוים או נושא מסוים, "הורידו" אותו לדף. ככה, איך שזה, אין צורך להתייחס עכשיו לניסוח או לניראות, זה יגיע בשלב מאוחר יותר.

אין לכם על מה לכתוב? לא נורא

הישיבה מול הדף הריק והציפייה שיצוץ רעיון ונהרות הכתיבה יזרמו מכם, לא תמיד יוצאת לפועל. מה שחשוב הוא לא להתאמץ. יש משהו בכתיבה חופשית, ובכתיבה בכלל, שהיא אמורה להיות נטולת מאמץ, הכתיבה כמו זורמת ויוצאת מכם אל הדף, ואתם הצינור שמעביר אותה. נשמע מסובך? בדיוק ההיפך. בפשטות. כדי שזה יקרה  כדאי לשחרר רצונות, ציפיות ומחשבות על מה צריך לכתוב, איך לכתוב, מה הפואנטה, ופשוט לכתוב. תשאלו את מיטב הזמרים והכותבים כמה פעמים הם ישבו מול הפסנתר וניסו לכתוב משהו וכלום לא יצא.

בהתחלה זה יכול קצת לקרטע, אבל אחרי פעמיים שלוש שתמצאו את עצמכם מורידים לדף רעיון מסוים, זה כבר יתחיל לרוץ.

אם בכל זאת אתם מתקשים להתחיל בצעד הראשון, תמיד תוכלו לשם האימון, לבחור נושא מסוים שאתם אוהבים ומתמצאים בו, ופשוט לכתוב עליו. תחשבו שעכשיו אתם כותבים למישהו שלא יודע דבר על הנושא הזה. מיד תיווכחו שנהרות המידע זורמים מכם אל תוך הדף.

מה שחשוב להדגיש לגבי כתיבה חופשית הוא שזה אמצעי מצוין לשחרר ולפתוח את ערוץ הכתיבה, בלי הגדרות וציפיות, אלא פשוט לכתוב. זה שלב ראשון חשוב מאוד, ואנשים רבים שאוהבים לכתוב כתחביב, גם בוחרים להישאר בשלב זה ולא לפתח או להתקדם לשלב של כתיבה יוצרת.

הנה כמה רעיונות.

  • סיפורים קצרים. לכל אחד יש סיפורים קצרים, מהחיים, מאירועים שקרו, מהדמיון. שפכו אותם לדף.
  • סיפורי משפחה. יש המון סיפורים שאפשר לספר, דברים שקרו לכם, לילדים שלכם, חוויות מטיולים…
  • סיפורים של ההורים שלכם. רובנו לא יודעים הרבה על ההורים שלנו לפני שנולדנו. יש כ"כ הרבה סיפורים שכדאי לשמר ולתעד, מעבר לנושא של הכתיבה זה יגרום לכם לצאת למסע מרגש עם ההורים, להכיר אותם יותר, איך הם היו כשהיו צעירים, סיפורים מהמלחמות, אהבות ראשונות, חוויות שלהם מהילדות…זה יעשה לכם ולהם טוב.
  • דיעות שלכם. אתם אוהבים פוליטיקה ויש לכם דיעות נחרצות? תכתבו אותם, כמו מאמרים.
  • סיפורים מהמקצוע.  אם אתם מתמחים בתחום מסוים, תכתבו עליו. זה יכול להיות סיפורים שקרו, דברים מקצועיים, חוויות, הכל הולך.

כתיבה יוצרת

כתיבה יוצרת או כתיבה יצירתית מתייחסת לכתיבה שיכולה להיות מובנית יותר וכבר יש לה חוקים, אבל לא בכל המקרים. מה נכנס לקטגוריה הזאת?

  • שירים – פה אין יותר מדי חוקים, אתם יכולים לכתוב איך שתרצו, וזה ממש לא חייב להיות עם חרוזים.
  • סיפור קצר או ארוך – פה כן כדאי להתעמק וללמוד כמה טיפים מקצועיים על איך כותבים סיפור, איך מתכננים את הכתיבה, מה המבנה של הסיפור, איך מתקדמים לנקודת השיא, איך מסיימים אותו, ועוד. נפרט בהמשך על דרכים ללמוד זאת.
  • מחזה או תסריט – שני אלו אומנם שונים מאוד זה מזה מבחינת הכתיבה אבל שייכים לאותו ז'אנר. כתיבת מחזה היא חוויה עצומה, והיכולת ללמוד לכתוב תסריט חובקת בתוכה אפשרויות רבות להתפתחות אישית של הכותב, זו גם כן חוויה ממלאת. גם כאן כדאי להיעזר במסגרת חיצונית שתכוון אתכם ותלמד אתכם את הכללים של הכתיבה, ואיך עושים את זה על הצד הטוב ביותר.
  • כתיבת בלוג – כאן תוכלו לבחור נושא מסוים אך זה לא מחויב, ולכתוב על הנושא או על שלל נושאים, ולהעלות את הכתבים לבלוג, כדי שתוכלו לשתף עם אנשים ברשת. יש היום אינספור בלוגים שעוסקים בכל תחומי החיים – יחסים, הורות וחינוך, אוכל, פעילות גופנית, טיולים בחו"ל, ומה לא? היופי בבלוג הוא שכל אחד יכול לעשות זאת, ואין צורך בחותמת אקדמית כלשהי. זה גם אחד החסרונות אגב, אז כדאי לזכור תמיד לבדוק את מהימנות המידע שאתם אוספים ברשת.
Time2be.co.il - כתיבה יוצרת כתחביב

איך אפשר לפתח את יכולות הכתיבה?

גם אם בחרתם לצאת לדרך עם כתיבה חופשית, וגם אם אתם רוצים ללמוד לכתוב בצורה מסודרת יותר, ישנן כמה אפשרויות לפיתוח התחביב הזה:

תקראו ספרים, והרבה – מעבר להנאה שבקריאה, תוכלו ללמוד איך הסופרים מבטאים את עצמם בספרים – איך הם מתארים מקומות, אנשים, רגשות.

למידה עצמאית – אם אתם אוטודידקטים, ואוהבים ללמוד לבד, האינטרנט או ספרים מודפסים, בהחלט יכולים לתת לכם מענה רחב. אם תכתבו בגוגל לדוגמא "איך כותבים סיפור קצר" או "כללים לכתיבת מחזה", יעלו המון אפשרויות שמלמדות אתכם באופן עצמאי כיצד לעשות זאת.

אפשרויות חינמיות:  באתר טקסטולוגיה תוכלו למצוא קורס אונליין מושקע לכתיבה יוצרת שנכתב במיוחד לכותבים מתחילים שרוצים לרכוש כלים שיסייעו להם לשפר את היכולת שלהם לכתוב פרוזה ברמה גבוהה. הקורס כולל גם הסברים תיאורטיים וגם תרגילי כתיבה שתוכלו לתרגל את החומר הנלמד. תלמדו איך לבנות ולאפיין דמויות, איך לבנות מבנה עלילה וזמנים וכו.

סדנת כתיבה – אתם יכולים להירשם לסדנת כתיבה שהמהות שלה היא העשרה אישית, לא מחייבת, מה שנקרא "בשביל הנשמה". זה יכול להיות מפגש אחד או מספר מפגשים, בזום או מחוץ למסך, ושם תוכלו ללמוד את מה שאתם מעוניינים לפתח, כגון איך הופכים רעיון לסיפור, מה המבנה הדרמטי של סיפור, איך בונים את הדמויות, ועוד. תוכלו למצוא גם מגוון סדנאות לכתיבת שירה, לכתיבת מחזות ולכל סוגי הכתיבה שתבחרו.

אפשר למצוא סדנאות כתיבה יוצרת באוניברסיטה הפתוחה (יש בתל אביב ובחיפה). משך הלימודים כ- 3.5 חודשים. מפגש של פעם בשבוע למשך 3 שעות, סה"כ 39 שעות לימוד אקדמיות.
בלימודי חוץ תל חי אפשר למצוא קורס כתיבה יוצרת ב-16 מפגשים.

ליתם הוצאה לאור מציעים סדנת כתיבה יוצרת אחד על אחד. משך הקורס כ-8 חודשים והוא עולה בסביבות 6,000 ש"ח + מעמ.  אם תרצו לקחת שיעור נסיון זה יעלה לכם 350-450 ש"ח.

קורס כתיבה – ההבדל בין קורס לסדנה הוא במידת ההעמקה ורכישת טכניקות כתיבה מקצועיות יותר. בקורס תוכלו להתעמק יותר בהיבט של כתיבת סיפורים, מחזות ותסריטים וללמוד כיצד מתכננים ספר, כיצד מפתחים את הדמויות, מה סגנון הכתיבה שתרצו לבחור, אילו ז'אנרים קיימים בכתיבה, ועוד. במקרה של קורס יש סיכוי טוב שהוא גם קורס תעודה.

לסדנאות האלה יש ביקוש רב. אנשים נורא מתחברים לתהליך הכתיבה, ובכלל נראה כאילו אנשים מחפשים את המגע הנוסטלגי של הנייר והעט, לפני עידן המחשב. באזור המרכז אפשר למצוא קורסים בעלויות של 2,000-3,000 ש"ח לקורס של חודשיים או שלושה. בצפון זה יהיה טיפה יותר זול, בסביבות 1,500-2,000 ש"ח, בד"כ בקבוצות של 10-15 אנשים.

אז איך מתחילים?

קודם כל, בפשטות ובקלילות. בואו נתחיל ממחברת או פנקס ונתקדם משם. הכתיבה היא לא דבר טכני, היא דבר אשר נעשה באור ההשראה, וגם אותו אי אפשר לאמץ בכוח. מה שחשוב הוא לאפשר לזה לקרות ולשמור את המחברת זמינה איתכם, כדי לכתוב את מה שעולה על ליבכם או ראשכם. אחרי שמתחילים לכתוב, ולא מקדישים את מירב תשומת הלב לניסוח, לאיך זה נראה, מה יגידו על זה, אפשר פשוט לשחרר ולכתוב, ואני מבטיח לכם שהפלא פשוט יקרה, רק להיות חלק ממנו.

קבוצות פייסבוק בנושא כתיבה

יש לא מעט קבוצות שעוסקות בכתיבה יוצרת ובכלל בתחביב המרתק הזה שנקרא כתיבה.
הקבוצה "כתיבה יוצרת – זה כל הסיפור" שמונה 7,500 חברים הוקמה ע"י משיהי בשם הילה חרפק שהיא עורכת לשון ומנחה לסדנאות לכתיבה יוצרת. מטרת הקבוצה היא לשתף סיפורים, שירים והגיגים וגם טיפים ורעיונות לכתיבה.
בקבוצה "עולם אנשי התוכן" תוכלו למצוא בלוגרים, כותבי מאמרים, עיתונאים, אנשי קידום ועוד. רוב האנשים שם עובדים בתחום. הקבוצה מונה למעלה מ-20,000 חברים.
קבוצה גדולה נוספת נקרא "דברים שאני כותב/ת". עם למעלה מ-160,000 ! חברים ויותר מ-70 פוסטים ביום, קבוצת הכתיבה באה לתת מענה לכותבים, ומאפשרת לשתף את היצירות שלכם ולקבל ביקורת עליהם.

יש עוד המון קבוצות שיכולות להיות מעניינות, הרבה מהן רק עם כמה מאות חברים ששותפים לאותו תחום. תמצאו לכם את התחום שמעניין אתכם ותצטרפו לקבוצות מעניינות שיעשירו אתכם בידע ונסיון.

(המספרים מעודכנים נכון ליוני 2021)

דילוג לתוכן