נתחיל מזה שפיתוח תחביב שירה לא מתייחס לאיך אנחנו הופכים להיות ליידי גאגא. לימודי פיתוח קול ושירה מיועדים לכל אחד מכם, בין אם אתם חושבים שיש לכם קול הרמוני, או לא.
אם אתם אוהבים לשיר, וחושבים שיש לכם מה לפתח בתחום, אם אתם רוצים ללמוד לא רק לשיר טוב יותר אלא באופן כללי להפעיל את מיתרי הקול שלכם במיצוי הפוטנציאל שלהם, העמוד הבא מוקדש לכם.
יש אנשים שנולדים עם אחלה קול, רבים אחרים – פחות. פיתוח קול מאפשר לנו לדבר ולשיר בקול חזק יותר, ברור יותר, יציב יותר, ונכון שמעניין מאוד להתייחס גם לנושא הביטוי בכלל והדיבור בפרט, הפעם נתמקד בשירה, יותר נכון – בפיתוח קול. אפשר לעשות זאת במגוון דרכים, קודם נתחיל ונסביר מה זה בכלל לימודי פיתוח קול.
מה לומדים בשיעורי פיתוח קול?
שיעורי פיתוח קול נעשים בדרך כלל באופן יחידני, כי לכל אחד מאיתנו הגרון שלו, הצרכים שלו והדרך שלו לפתח את הקול ואת השירה.
בלימודים אלו אתם יכולים ללמוד להשתמש בקול שלכם טוב יותר, באמצעות אימון ולמידת טכניקות שונות.
מדובר גם בלימוד תאורטי שמסביר לנו איך זה עובד, וגם באימון פרקטי של מיתרי הקול, הגרון, איך האף שלנו נכנס לסיפור, ועוד.
מה לומדים בפיתוח קול?
מה זה חימום של מיתרי הקול ואיך עושים את זה?
מה התפקיד של האף בנוגע לשירה? מה התפקיד של החיך? איך מרפים את הגרון? מה החשיבות של הסרעפת? כיצד מחזיקים את הראש כששרים?
מה עושים כשנהיים צרודים?
זמזומים, המהומים ומה הקשר שלהם לשירה?
איך מרחיבים את המנעד הקולי?
מה זה דינמיקה קולית ואיך משפרים אותה?
תרגילים לחיזוק יציבות קולית
וכמובן – המון המון שירה מעשית.
לימודי פיתוח קול מלמדים אותנו מה האיברים שלוקחים חלק באקט השירה, מה התפקיד של כל אחד מהם, כיצד אנו משתמשים ונעזרים בהם, וזה כשלעצמו כבר מכניס המון דעת ועוזר לנו להבין טוב יותר, וכמובן לשיר טוב יותר. אם אתם גם מנגנים על גיטרה או פסנתר, בכלל תוכלו לשדרג את חווית השירה.
מכיוון שזה הזמן לעוף על עצמנו באמת, אתם יכולים לבחור להתמקד בסגנונות מסוימים וללמוד פיתוח שירה באופן ממוקד לסגנון מסוים. זה יכול להיות פיתוח קול בסגנון רוק, בסגנון קלאסי, בסגנון פופ ועוד.
גם כאלה שנולדו עם גרון ויכולות שירה מרשימות עדיין זקוקים להכוונה וייעוץ. יש המון דברים מעבר ללשמור על הסולם – איך לשיר נכון, איך לשמור על הקול, איך להחשף לסגנונות אחרים ועוד.
יש שתי אפשרויות עיקריות ללמוד פיתוח קול:
בתי ספר למוזיקה – יש המון בתי ספר למוזיקה שמשלבים מגוון מורים במקצועות שונים כמו גיטרה, תופים, פיתוח קול ועוד. היתרון הגדול בבית ספר למוזיקה, מעבר לנסיון הוא סביבת הלימודים והאפשרויות ליצור שיתופי פעולה עם תלמידים אחרים. חלק גדול מבתי הספר מציעים גם מסלול של הרכבי חובבים שאפשר להצטרף אליו ולהופיע מול קהל.
מורים פרטיים – היתרון הגדול של ללמוד את למורה פרטי זה תחושת האחד על אחד והיחס האישי (למרות שגם בבתי ספר יש יחס אישי), מול מורה פרטי יש אינטימיות אחרת. החסרונות – שלילת האופציה לשת"פ והרכבי חובבים.
בסופו של דבר שתי האפשרויות יביאו אתכם לתוצאות שתרצו ובעיקר לתחושת סיפוק והנאה צרופה
לימודים עצמאיים – פיתוח קול באמצעות אפליקציה
כמו הרבה דברים אחרים שהתפתחו לאחרונה בשל מציאות חדשה שנקלענו אליה, גם פיתוח קול ושירה תוכלו ללמוד באופן עצמאי באמצעות אפליקציות ייעודיות. ישנן אפליקציות חינמיות בסיסיות וכאלו ברמות גבוהות שיכולות לעזור לכם לפתח את התחביב הזה בקלילות, בזמן ובמקום שלכם. הקישו בגוגל "פיתוח קול אפליקציה" ותוכלו למצוא מגוון תוצאות והכוונה.
האפליקציה "Voice Training – Learn to Sing", למשל, היא אפליקציה נהדרת שתעזור לך להרחיב את טווח הקול שלך ולדייק את הצלילים בשירה, כל זה באמצעות תרגולים מהנים שנכתבו ע"י מורים לשירה.
יש גם את Easy Singing Course, Learn to Sing – Sing Sharp ועוד אחרות.
לימודי שירה אונליין
בדומה לאפליקציות, תוכלו לפתח את התחביב הזה גם באופן עצמאי אונליין. תוכלו למצוא ברשת תרגילים לפיתוח קול, חינם אין כסף, ויוטיוב הוא אחת הפלטפורמות המובילות בנושא. שפע של תרגילי וידאו עם מורים אשר מלמדים אתכם איך לשיר, עם סרטונים מקצועיים שתוכלו לשמור ולהיעזר בהם באופן קבוע.
בנוסף, תוכלו ליהנות מאפשרויות רבות של קורסי פיתוח קול און ליין, שהם הרבה פחות יקרים משיעורי פיתוח קול באופן פרטי עם מורה (בתקציר בסיום העמוד יש פירוט לגבי מחירים).
קחו בחשבון שזה לא קל ויכול להיות מאתגר, אבל בהחלט שווה את זה. זה כמו ללמוד שפה חדשה בצורה מסויימת.
לשיר ולהופיע עם הרכבי חובבים
אם כבר סיימתם לחמם את הגון ואת המיתרים, או שאתם פשוט כבר ממש רוצים לשיר מעבר לפיתוח קול, תוכלו בהחלט לעשות את זה בכל מיני מסגרות שמציעות שירה עם הרכבים חובבים.
מבחינת התהליך, אתם מגיעים לעשות אודישן ראשוני עם האחראי על הפרויקט כדי שהוא יוכל להתרשם מכם ולראות באיזה רמה אתם. בהתאם לזה הוא מצוות אתכם להרכב מתאים.
בשנים האחרונות צצו המון פלטפורמות של הרכבי חובבים. פשוט תחפשו באזור שלכם, או בקבוצות בפייסבוק או חברים שמכירים. אפשר לשאול גם בחנויות לכלי נגינה, החבר'ה שם מעורבים ויוכלו לעזור לכם.
סוגי מיקרופונים וההבדלים בינהם
כזמר מתחיל, אחת השאלות הראשונות היא איזה מיקרופון כדאי לקנות?
הבעיה בתשובה היא שיש כ"כ הרבה סוגים, וטווח המחירים יכול לנוע בין מאות שקלים לעשרות אלפי שקלים, לכן חשוב להבין מה מחפשים ומה מתאים לכם, לפחות ברמת המאקרו בלי להכנס ממש לפרטים הטכניים של המיקרופון.
מיקרופון דינמי
נתחיל בזה שהמיקרופון הדינמי יכולים להתאים לכלי נגינה מסויימים או מגברים, ותומכים בעוצמות גבוהות. הם זולים יחסית למיקרופונים אחרים, הם לא דורשים חשמל חיצוני או סוללות, והם ידועים באמינות ובעמידות שלהם. להבדיל מסוגים אחרים, הם דורשים פחות תחזוקה ויכולים להחזיק שנים רבות.
המיקרופון הדינמי מתאים מאוד לשירה בהופעות חיות כי הוא מפיק סאונד גדול (שקשור למבנה שלו). אחד המיקרופונים הדינמיים הכי נפוצים הוא המיקרופון דינמי Shure SM58. בארץ מיקרופון כזה יעלה בסביבות 560-600 ש"ח, באמאזון זה יעלה 350 ש"ח.
אפשר גם לקנות את ערכה של המיקרופון Shure SM58 עם סטנד, כבל ותופסן (גם 40% זול יותר מהארץ). לעומת זאת, אין לו תגובת תדרים מאוזנת כמו מיקרופון קונדנסר.
מיקרופון Ribbon
הריבון זהה למיקרופון הדינמי בצורה שבה הוא קולט את גלי הקול או אנרגיית הסאונד, אבל הוא הרבה יותר עדין ממנו ודורש תשומת לב. יש בתוכו חתיכת סרט מתכת דק אשר נמצא בתוך הקפסולה ולכן הוא רגיש מאוד. זאת גם הסיבה שהם אינם מתמודדים עם אנרגיה חזקה כמו מיקרופון דינמי.
המיקום של המיקרופון הוא קריטי להעברת הסאונד. הם הרבה יותר רגישים ללחץ אוויר מאשר מיקרופון קונדנסר,והם מגיבים אחרת בהתאם לקרבת המיקרופון למקור הסאונד. צריך להקפיד להרחיק את המיקרופון ממקור הסאונד ואז תשמעו את התדרים הגבוהים עם סאונד נקי וטבעי.
טיפ: מיקרופון זה אינו זקוק להפעלת מתג (Phantom Power). כדי לא להזיק למיקרופון רצוי לסגור את מתג ה-48 וולט בערוץ שלכם.
קונדנסר מבוסס על שינוי הקיבול החשמלי כתוצאה מגלי הלחץ הנוצרים בזמן הדיבור.
בשונה ממיקרופון Ribbon, הקונדנסר חייב מקור כוח אשר יגביר את עוצמת רמת המתח. יש למיקרופון כפתור phantom power בערוץ, בנוסף למטען שמגיע עם המיקרופון.
המיקרופון מגיע בשתי תצורות:
דיאפרגמה קטנה – קולטת את הסאונד שמגיע מלפנים בלבד (פחות מומלץ). דיאפגרמה גדולה – יכולה לקלוט סאונד היקפי מ-360 מעלות.
משלושת הסוגים, הקונדנסר נחשב למיקרופון האיכותי ביותר עם נקיון הסאונד הגבוה מכולם כי הוא מגיב נהדר לתדרים הגבוהים. הוא מעולה להקלטות באולפנים והופעות, אבל לא רק.
המיקרופון קונדנסר עדין במיוחד, ויש לו נטייה לצבור אבק ולהחליש את התדרים הגבוהים של המיקרופון, לכן מומלץ תמיד לכסות אותו כשלא משתמשים בו.הואגםרגישלטמפרטורה,אז שימו לב לא להשאיר אותו באוטו כשחם מאוד, או כשקר מאוד.
לשירה מומלץ להשתמש במיקרופון קונדנסר עם דיאפרגמה גדולה. לגבי המיקום שלו ביחס לכלים האחרים, זה הרבה פעמים ניסוי ותעייה.
מיקרופונים מומלצים – מיקרופון קונדנסר MXL Mics 770 נותן תמורה נהדרת יחסית למחיר שלו (כ-100$ כולל משלוח לישראל), הרבה יותר זול מהארץ.
מיקרופון מומלץ נוסף במחיר טוב הוא ה XLR של חברת TONOR (כ-85$ כולל משלוח לישראל).
לסיכום – החלטתם שאתם רוצים לשיר? יש המון אפשרויות איך לעשות את זה. קחו קורס פיתוח קול, תשכחו מכל החששות והפחדים שאולי ליוו אתכם בעבר, אל תפחדו להחשף ולהפתח, רק ככה תוכלו באמת להביע את עצמכם כמו שאתם רוצים.