ללמוד לנגן על גיטרה בגיל מבוגר - איך מתחילים שיעורי גיטרה | Time2be
logo
דף הבית > מוזיקה > גיטרה

תמיד רציתם ללמוד לנגן על גיטרה אבל זה לא היה בסדר העדיפויות שלכם? עבודה, משפחה, ילדים – לא מצאתם את הזמן. החלום הקטן הזה נדחק לתחתית הרשימה.

מחקרים מהשנים האחרונות שעוסקים בקשר בין נגינה למוח בגיל מאוחר מוכיחים שלימוד מוזיקה משנה את המפה הביולוגית שלנו, ומאט את תהליך הזקנה באופן משמעותי.
ידוע מזמן שלהאזנה למוזיקה יש השפעה אדירה על המוח, אבל לימוד נגינה בגיל בוגר מצביע על השפעות חיוביות נוספות.

ומה יותר סקסי מגיטרה? ועם שיעורי גיטרה פרטיים מטיים טו בי, זה קל מאוד.

לחיפוש מורה לגיטרה באזור המגורים שלכם

 

אילו סוגי גיטרה יש?

אז לפני שאתם מתחילים לימודי גיטרה או ללמוד לנגן בגיטרה, הכירו את ארבעת סוגי הגיטרה העיקריים:  אקוסטית, חשמלית, קלאסית ובס.

גיטרה קלאסית

היא נקראת כך היא שהיא משמשת לניגון מוזיקה קלאסית וכן סוגים שונים של מוזיקה עממית, כמו פלמנקו או מוזיקה צוענית (כמו gypsy kings). בשנים האחרונות התחילו להשתמש בה יותר בסגנונות אחרים כמו היפ הופ או מוזיקה לטינית.

שלושת המיתרים העליוניים עשויים ניילון ושלושת המיתרים התחתונים ממתכת.  הגשר (החלק הארוך) בד"כ עבה יותר מסוגי הגיטרות האחרים. לרוב ממליצים למתחילים ללמוד לנגן על גיטרה קלאסית תחילה.

גיטרה אקוסטית

הגיטרה האקוסטית נפוצה מאוד בבלוז, רוק וקאנטרי. תקשיבו לאלבום האקוסטי של קלפטון. המיתרים שלה עשויים ממתכת והם הרבה יותר דקים מהמיתרים של הקלאסית, ובהחלט מרגישים את זה באצבעות. הגשר שלה צר יותר וארוך יותר.

גיטרה חשמלית

להבדיל מהקלאסית או האקוסטית, גיטרה חשמלית חייבת להיות מחוברת למגבר. זה לא אומר שאי אפשר לחבר אקוסטית או קלאסית למגבר, אבל עליהן אפשר לנגן גם בלי מגבר ועדיין הן יפיקו צליל חזק בגלל גוף התהודה שלהן.

לגיטרה חשמלית אין גוף תהודה לכן הצליל שלה הוא מתכתי. יש אפשרות לשנות את הצליל של הגיטרה ע"י שימוש באפקטים. כמו באקוסטית, גם בחשמלית כל ששת המיתרים ממתכת. יש לה צוואר דק, ונורא נוח לנגן בה. נפוצה מאוד ברוק, בלוז, מטאל ועוד.

גיטרה בס

גיטרה בס היא כנראה כלי הנגינה המשמעותי ביותר בהרכב. ברגע שאתם מתחברים לכלי אתם מבינים את החשיבות שלו. לגיטרה בס יש 4 מיתרים שמכוונים אוקטבה אחת מתחת לגיטרה רגילה, מה שמקנה לה את הצלילים הנמוכים.

הצוואר שלה ארוך יותר מהגיטרות האחרות, והמיתרים שלה עבים מאוד. משמשת כליווי, ואין כמעט ז'אנר שלא משתמשים בה.

גיטרה אקוסטית גיטרה חשמלית
ללמוד לנגן על גיטרה אקוסטית - Time2be.co.il ללמוד לנגן על גיטרה חשמלית - Time2be.co.il
גיטרה בס גיטרה קלאסית
ללמוד לנגן על גיטרה בס - Time2be.co.il ללמוד לנגן על גיטרה קלאסית - Time2be.co.il




מה צריך לדעת כשקונים גיטרה ראשונה

יש היום עשרות דגמים ומותגים של גיטרות, בטווחי מחיר שיכולים לנוע בין כמה מאות לעשרות אלפי שקלים. יש גיטרות חצי נפח, רבע נפח…המון מושגים שרובנו לא מבינים בכלל.
אז איך יודעים איך לבחור גיטרה ראשונה כדי להתחיל לימודי גיטרה?

אתם צריכים לשאול את עצמכם כמה דברים:

  • מה הסגנון שלכם? מהו סגנון המוזיקה שאתם מעדיפים לנגן? אתם אוהבים פולק או רוק? בס או ספרדי? תחליטו מה הסגנון ולפי זה תתאימו את הגיטרה.
  • מחירתמיד מומלץ להתחיל עם משהו פשוט, קודם להתחיל לנגן, תמיד אפשר לשדרג בהמשך. בתור נגנים מתחילים מומלץ לכוון לגיטרות בטווח של 1,000-2,000 ש"ח. אל תתפתו לקנות גיטרות יפות עם תוספות שונות, תתחילו בקטן ותשדרגו עם הזמן.
  • סאונדלכל גיטרה יש את הצליל והסאונד שלה, ולכל גיטרה יש יתרונות וחסרונות. לגיטרה קלאסית יש מיתרים מניילון שכואבים פחות, אבל הגשר שלה עבה יותר מחשמלית או אקוסטית. בגיטרה החשמלית קל יותר להגיע למיתרים הגבוהים. בשביל לנגן בחשמלית ובס צריך מגבר, באקוסטית או קלאסית לא חייבים.
  • אחריותאם זאת הגיטרה הראשונה שלכם, לא מומלץ לקנות גיטרה יד שניה, אלא אם אתם יודעים על מה להסתכל. אם אין לכם את הידע, תשקיעו עוד כמה שקלים ותקנו גיטרה חדשה עם אחריות.
  • סטאפסטאפ לגיטרה אומר לסדר את המרחק של המיתרים מהגשר (מוכר בעולם הגיטרה בשם “Action”). ככל שהמרחק קטן יותר, כך תצטרכו פחות ללחוץ על המיתרים ויהיה לכם קל יותר לנגן. אפשר לבקש שיסדרו את זה תמורת תשלום קטן, או לבדוק גיטרה אחרת.

איזה מגבר מומלץ לקנות?

גם פה ההמלצה היא ללכת על מגבר יחסית זול. זה לא אומר שכדאי ללכת על הזול ביותר כי בכל זאת אנחנו רוצים מגבר איכותי, אבל כמו גיטרות, גם במגברים יש המון סוגים בטווחים שונים, מכמה מאות שקלים ועד אלפי שקלים.

למתחילים מומלץ להתחיל או עם ה-Mini Blackstar הקטן או עם המגבר מנורות של Blackstar שעולה בסביבות 2,000 ש"ח.

איזה מגבר מומלץ לגיטריסט מתחיל - Time2be.co.il

יש כ"כ הרבה אפשרויות ללמוד לנגן, את חלקם אתם אפילו לא מכירים!

הטכנולוגיה היום איפשרה למורים רבים להגיע לתלמידים בכל העולם בצורה קלה ומהירה. אמנם אין תחליף ללימוד פרונטלי אחד על אחד, אבל העובדה שיש לנו מגוון אפשרויות נגישות היא יתרון עצום.

יש מספר אפשרויות ללמוד לנגן גיטרה:

  • מורה פרטיהבסיס הוא החלק הכי חשוב בנגינה – איך אוחזים את הגיטרה ואת המפרט, איך מניחים את האצבעות על המיתרים, איך יושבים נכון! מורה טוב ישאיר אתכם רעבים ומסוקרנים לשיעור הבא.
  • קורס של מפגשים קבוצתייםלימודי גיטרה הכוללים קורס של מפגשים קבוצתיים קצרים (עד מספר שבועות) עם מדריך, באווירה נעימה של ביחד. שילוב של נגינה ומפגש חברתי שהופך את החוויה לנעימה ביותר שבסופו תוכלו לנגן כל שיר שתרצו ולהתאהב בגיטרה. חלק מהקורסים מאפשרים להמשיך למסלולים ארוכים יותר עם ליווי צמוד.
  • יוטיובאפיק שמתאים בעיקר לאלה שיש להם יכולת ללמוד בגיטרה לבד, בהחלט לא מתאים לכולם, אבל אפשרות קיימת.
  • אפליקציות ללימוד גיטרהזה כבר לא סוד שרוב העולם גולש בנייד ופחות במחשב, לכן זה רק הגיוני שיותר ויותר אנשים ישתמשו באפליקציות ללימוד גיטרה. אחת האפליקציות המוכרות יותר היא Yousician
  • קורסים אונליין בתשלוםאופציה נוספת למי שמעדיף ללמוד לנגן על גיטרה לבד (בגלל אילוצי זמן או אילוצים אחרים). אפשר לרכוש קורס דיגיטלי ללימוד גיטרה.

לחיפוש מורה לגיטרה באזור המגורים שלכם

 

13 טעויות נפוצות שגיטריסטים תמיד נופלים בהם

  1. תרגול לא אפקטיבי – אחת הבעיות הנפוצות אצל גיטריסטים מתחילים היא אימון לא אפקטיבי וניהול זמן לא נכון. תמיד תקפידו לעשות חימום 5-10 דקות, לאחר מכן, תחליטו על מה אתם מתאמנים. זה יכול להיות סולמות,  מעבר בין אקורדים, לא משנה מה. תגדירו מטרה ותשארו איתה.
  1. לברוח למקומות ה"קלים" – כשאנחנו מנסים לנגן משהו ולא מצליחים, יש לנו נטייה לעזוב את זה ולחזור לנגן את הדברים שקל לנו, זה נותן לנו תחושת בטחון, כי את זה אנחנו מצליחים. זה בסדר לפעמים לעזוב ולנסות אח"כ, כל זמן שאתם לא מתייאשים ובורחים מהאתגר.
  1. התמקדות בתיאוריה או בטכניקה בלבד – כנגנים מתחילים אתם תתחילו ללמוד תיאוריה וטכניקה נכונה. זה סופר חשוב, אבל לפעמים זה יכול להיות מעיק מדי, וחשוב לדעת לשלב את הלמידה ה"טכנית" עם נגינה כיפית. למורה שלכם יש חלק חשוב בעניין.
  1. כתף מורמת – אחד הסודות הגדולים בנגינה היא שליטה בגוף על מנת לא להתאמץ בזמן נגינה. אחד הדברים שצריך לשים לב אליהם הוא שימוש נכון ביד שמנגנת על הגשר. הרבה פעמים נגנים נוטים להרים את הכתף כדי להגיע למיתר מסוים. זה יוצר מתח בשכמות ומאמץ את הגוף.
  1. אי שימוש בפרק כף היד – הרבה פעמים אנחנו נוטים להשאיר את פרק כף היד ישר ונעול, מה שמאלץ אותנו להזיז את כל היד או להרים את הכתף כדי להגיע למיתרים הנמוכים. אבל מה שקורה בפועל זה מרחיק את היד משמעותית מהמיתרים הגבוהים ובנוסף גורם למתח ומאמץ בגוף.  שימו לב לא לנעול את פרק כף היד אלא להשתמש בה בצורה קשתית וגמישה.
  1. ישיבה לא נוחה – ישיבה לא נוחה זאת אולי הסיבה העיקרית שנגנים מתחילים מפסיקים לנגן אחרי זמן קצר. ישיבה נוחה מונעת מכם להתאמץ בזמן הנגינה ומאפשרת לכם להגיע לכל המיתרים בצורה יעילה ונוחה. תקפידו לשבת זקוף.
  1. היצמדות לסגנון ספציפי – כדי להתפתח כנגנים אנחנו חייבים להתפתח כמוזיקאים. לכל סגנון יש את הייחודיות שלו ואת הדברים שהוא מביא איתו. כל נגן חייב לפתוח את הראש לסגנונות אחרים, גם כאלה שהוא לא חשב שינגן לעולם. אפשר ללמוד המון מכל סגנון, בין אם זה מקצבים שונים, פריטה שונה, פיתוח מהירות ועוד.
  1. שימוש לא נכון באגודל – השימוש באגודל כדי לנגן על הבס מקנה לנו יותר אפשרויות למקם את שאר האצבעות באקורדים שונים, ופחות לאמץ את היד בנגינת האקורד. רוב הנגנים ינגנו את האקורדים ברה עם האצבע המורה סוגרת את כל המיתרים והאגודל תומכת על הגשר מאחורה. כתבנו על זה גם במאמר 10 טיפים לנגני גיטרה מתקדמים.
  1. נסיון ללמוד רק סולואים – כולנו רוצים לדעת איך לנגן סולואים, זה מובן. סולו גיטרה זה מה שמרגש את האנשים, זה הכיף הגדול. אבל אי אפשר ללמוד לרוץ לפני שלומדים ללכת. חשוב ללמוד לנגן בגיטרה מהבסיס – אקורדים, סולמות וכו…
  1. לא מפתחים את השמיעה – לכולם יש שמיעה מוזיקלית, וכמו כל דבר, גם זה דורש אימון. כנגן, אתה צריך ללמוד להקשיב לכלי נגינה אחרים. אתה צריך ללמוד לזהות שינויי מקצב, לזהות אקורדים שונים… בשלב מתקדם יותר תוכל ללמוד איך להוציא אקורדים רק משמיעה
  1. קניית גיטרה לא מתאימה – הרבה נגנים מתחילים מתפתים לקנות גיטרה ראשונה על סמך מראה או מותג. לא כל גיטרה יפה מתאימה לסגנון המוזיקה שתרצו לנגן, ולא כל מותג מתאים לכם מבחינת העיצוב, הנוחות והסאונד. יש גיטרות דקות יותר מאחרות, כבדות יותר, עם עיצוב אחר…. כל הדברים האלה יכולים להשפיע על הנגינה שלכם.
  1. בזבוז כסף על פדלים ואביזרים יקרים כמו פיקאפים וכו – יש היום עשרות מכשירי אפקטים שיכולים לשנות את הצליל של הגיטרה שלכם ולייצר אפקטים מדהימים. זה מגניב אבל גם יקר נורא. מחירי האפקטים נעים בין 150-300 ₪ בממוצע, ויש הרבה יותר יקרים. אם אתם נגנים מתחילים, אל תתפתו לקנות את כל האביזרים האלה בהתחלה. תתמקצעו קודם ותגיעו לרמה סבירה לפני שאתם מתפתים ומוציאים הרבה כסף על אפקטים.




אז איך כדאי לי להתחיל ללמוד לנגן בגיטרה?

למרות שהרשת מלאה בסרטוני הדרכה כדי ללמוד גיטרה, זאת לא הדרך המומלצת להתחיל. לנגנים מתחילים ההמלצה היא או מורה פרטי לגיטרה, או קורס פרונטלי. יש לזה מספר סיבות:

  • הבסיס זה החלק הכי חשוב. איך לאחוז את הגיטרה, איך לשבת נכון, איך לפרוט…את היסודות תמיד מומלץ ללמוד באחד על אחד כדי שהוא יוכל לתקן אתכם במידת הצורך.
  • בשיעור עם מורה או בקורס יש דינמיקה שלא חווים בלימוד אונליין. זה הרבה יותר בולט בקורס פרונטלי, עם הרמוניה שלמה ועוד נגנים.
  • מורה טוב שם לב לכל מיני ניואנסים קטנים בנגינה שלכם. הרבה פעמים הדברים הקטנים עושים את ההבדל בין נגינה טובה למצוינת.
  • כשאתם יודעים שיש לכם שיעור פעם בשבוע ביום קבוע זה נותן לכם תחושת מחוייבות שתשאיר אתכם במסגרת.
  • בלמידה עם מורה אתם יכולים למדוד את ההתקדמות שלכם, באונליין זה הרבה יותר קשה.
  • עם מורה עם בקורס אתם תתחילו לנגן הרבה יותר מוקדם ממה שציפיתם!  יש קורסים בהם תלמדו לנגן שירים כבר אחרי שיעור או שניים!

האם כל אחד יכול לנגן בגיטרה?

כן – עם הרבה סימני קריאה!!

לכולנו יש המון תירוצים – היד שלי קטנה, אין לי שמיעה מוזיקלית, האצבעות שלי לא גמישות… כל אלו הם רק תירוצים וחסמים שנמצאים אצלנו בראש. שום דבר מאלו לא אמור למנוע מכם להתחיל לנגן.

כל אחד יכול לנגן בגיטרה, צריך רק להתחיל.

לנגנים המתחילים שבינכם – ברגע שתרגישו שאתם בשלב מתקדם יותר ואתם מוכנים ורוצים לנגן עם עוד אנשים, תוכלו להצטרף לאחת מהפלטפורמות הקיימות היום בחוץ של הרכבי חובבים. (בהקשר לזמרים מתחילים).
לרוב זה כולל 10-12 מפגשים בני שעתיים בהם תתאמנו על מספר שירים יחד עם מנחה מקצועי ובסוף המחזור תופיעו מול קהל. בד"כ ההרכב מונה גיטרה אחת לפחות, בס, פסנתר, תופים וזמר או זמרת. חוויה נהדרת.

דילוג לתוכן