אז החלטתם שאתם רוצים להגשים חלום ילדות וללמוד לתופף. כל הכבוד!
יש לתופים הילה מאוד רוקיסטית, כלי הנגינה הבולט ביותר בכל הרכב מוזיקלי שאי אפשר בלעדיו, וזה די מדויק.
אז אם עשיתם Check על חוש קצב, חיבה לרעש ורצון להוציא אגרסיות, תופים זה בשבילכם! (קצת ארוך, אבל שווה את זה!)
ללמוד לנגן על תופים בגיל מאוחר – אפשרי או לא?
אם יש לכם חוש קצב – הכל אפשרי.
יש משהו מאוד משחרר בללמוד לנגן בגיל מאוחר, כי אתם עושים את זה נטו בשביל הכיף, בלי לחץ ובלי מרדף אחרי הזמן. בקצב שלכם. נכון, זה דורש משמעת ואימונים, כמו כל כלי נגינה אחר, אבל אם זה בא ממקום של תשוקה וכיף, השמיים הם הגבול.
אז איך מתחילים?
התהליך מתחיל בבחירת מורה טוב. מה זה מורה טוב? זה לא מספיק שהוא יהיה מתופף טוב, חשוב יותר שתהיה בינכם כימיה טובה.
הסוד בלימוד כלי נגינה חדש הוא התמדה. כדי להתמיד, יש צורך בקיום תנאים מסוימים על מנת לשמור על רמת מחוייבות:
להתחיל ללמוד תופים עם מורה ולא לבד
הרבה אנשים חושבים שהם יכולים ללמוד לנגן לבד מצפייה ביוטיוב או משמיעה. ברוב המקרים הם מתייאשים אחרי זמן קצר וזונחים את התופים בגלל הרגשת תסכול. לימוד עצמי בד"כ יביא אתכם עד רמה מסוימת אבל בסוף כולם נתקלים בתקרת זכוכית ולא יודעים איך לפרוץ אותה.
עם מורה פרטי תקרת הזכוכית לא קיימת מכיוון שתמיד תלמדו מקצב חדש, תלמדו איך לשפר את הטכניקה שלכם, תכירו סגנונות מוזיקליים חדשים, כל הזמן תתפתחו. לאורך זמן תוכלו ממש לראות את קצב ההתקדמות שלכם. גם עצם הנגינה עם בנאדם נוסף מעצימה את חוויית הנגינה.
נתחיל ונציין שבתור מתחילים אין צורך לקנות סט חדש באלפי שקלים. אבל כן מומלץ שהסט תופים יהיה ברמה מספיק טובה שהסאונד יהיה איכותי. תתפלאו איזה הבדל יש בסאונד בין מצילה טובה למצילה לא איכותית.
בד"כ מתופף מתחיל יתחיל עם פד אימון כדי לעבוד על הקואורדינציה ועל הטכניקה של הידיים, אח"כ יעבור למערכת תופים שלמה.
סבלנות
אל תצפו להיות מתופפים אחרי שבועיים. זה לוקח זמן. תופים משלבים קואורדינציה בין ידיים לרגליים, זה דורש אימון וטכניקה נכונה. אל תתייאשו כשלא מצליח, תהיו סבלניים – זה יגיע.
מבנה מערכת התופים
סנר (Snare) – תוף בעל צליל חד וחזק. הצליל המיוחד מושג בזכות רשת מתכת המתוחה מתחת לעורו התחתון של התוף.
טם טמים (Toms) – קבוצה של תופים, מאופיינים בצליל עמום וארוך יחסית. במערכת תופים פשוטה יש שני טומים (ימין ושמאל), הנבדלים זה מזה בגובה הצליל ובגודל. בנוסף אל שני אלה יש את ה-פלוֹר טום (Floor Tom), ולו צליל נמוך יותר.
פלור טום (Floor Tom) – נקרא כך משום שהוא מונח על הרצפה, ולא "תלוי" מן המערכת כמו הטם טמים האחרים. צלילו נע בין צליל הבס לצלילי הטם טמים. הפלור הוא התוף הכי פחות מתוח.
תוף הבס (Bass Drum/Kick) – זהו התוף בעל הצליל הנמוך ביותר במערכת. הוא מנוגן עם הרגל באמצעות דוושה קפיצית. לעיתים ניתן לראות מתופפים מסויימים ששמים במערכת שני תופי בס או יותר בצלילים שונים (גבוהים ונמוכים יותר או חדים ועמומים יותר) וזאת כדי ליצור בס עם צליל ייחודי.
רייד (Ride) – מצילה בעלת צליל עדין. הרייד נמצאת בצד המערכת והיא המצילה הגדולה ביותר במערכת.
קראש (Crash) – מצילה קטנה יותר מן הרייד, בעלת צליל גס ועוצמתי ומכאן שמה. הקראש משמשת בעיקר לסיום פראזות בגלל הצליל המהיר שלה שמקנה אפקט דרמטי חזק.
היי האט (Hi Hat) – הֶתקֵן של שתי מצילות, האחד קעורה והשנייה קמורה, שאפשר לפתוח ולסגור אותן באמצעות פדאל לרגל (כמו פעולה של מחיאת כף). כאשר ההיי האט נמצא במצב סגור הצליל המופק הוא דק וחד ואפשר לנגן עליו בעזרת מקלות, וכאשר הוא פתוח הצליל הוא גדול ודומיננטי.
פעמון הפרה (Cowbell) – קופסת פח המפיקה צליל מתכתי שמזכער פעמון של פרה. שכיחה מאוד במוזיקה לטינית.
צ'יינה (China) – מקור המצילה בגונג המפורסם. היא מפיקה צליל אגרסיבי ומלוכלך. מרבים להשתמש בה בעיקר במוזיקת הפרוגרסיב רוק והפרוגרסיב מטאל.
ספלאש (Splash) – המצילה הקטנה ביותר במערכת, בעלת צליל גבוה וקטן. נפוצה בעיקר במוזיקת הרוק.
איזה תופים כדאי לקנות?
ישנם 2 סוגים של מערכות תופים – אקוסטי ואלקטרוני.
המערכת האקוסטית זאת מערכת התופים הרגילה שכולם מכירים. היא גדולה, מסיבית, לא מתניידת בקלות ויש לה סאונד עמוק וחזק.
מערכת התופים האלקטרונית נוצרה בשביל לתת מענה ל"חסרונות" של המערכת האקוסטית. היא קלה יותר, מתניידת בקלות והרבה פחות רועשת, מה שמאפשר לנגן בה בכל מקום.
החברות המובילות בתחום מערכות התופים האקוסטיות הן TAMA, DW, Yamaha, Sonor, Pearl ויש עוד כמה.
בתחום המערכות האלקטרוניות יש את Alesis, Yamaha and Roland.
מערכת תופים אלקטרונית
מערכת תופים אקוסטית
פרמטרים חשובים לבדוק לפני שקונים מערכת תופים
אחרי שהכרתם קצת את סוגי המערכות השונות שיש, יש מספר פרמטרים שיש להתחשב בהם לפני שתחליטו איזה מערכת לקנות.
1. אקוסטיקת החדר – תופים עושים רעש, בין אם זה מערכת אקוסטית או אלקטרונית. אם אתם גרים בבניין עם שכנים מתחת, זה יכול להיות בעייתי. אביזר נלווה לכל סט תופים זה שטיח תופים שעוזר למזער את הסאונד. כמו כן מומלץ לכסות את הקירות במבודד רעשים.
2. גודל החדר – האם החדר גדול מספיק כדי לאחסן את המערכת? קחו בחשבון שאתם צריכים מקום לכסא ולישיבה נוחה מספיק, מעבר למיקום חלקי מערכת התופים. יכול להיות שגודל החדר שלכם לא מאפשר הכנסה של סט אקוסטי אלא רק של סט אלקטרוני קטן יותר.
3. תקציב – יש הבדל אם מדובר בסט ראשון למתופף מתחיל או מישהו שמנגן כבר שנים ורוצה סט ברמה גבוהה יותר. גוף עץ המערכת תופים יכול להשפיע על המחיר (עץ כבד יפיק סאונד נמוך ולא יהיה רגיש לתזוזות ולכן יהיה יקר יותר, עץ קל עם מינימום שכבות ובידוד פחות טוב יהיה זול יותר). עור קל ככל האפשר הוא הכי איכותי וטוב. יש 2 דברים שלא מומלץ להתפשר עליהם וזה הסנייר והמצילות. שווה להשקיע בהם כי הם לב הסאונד.
כמה עולה מערכת תופים?
אחרי שהחלטתם איזה מערכת תופים אתם רוצים לקנות, תוכלו לבחור בין מספר דגמים.
מערכת תופים אקוסטית
בכלי זמר למשל תוכלו למצוא מערכות של מספר חברות (Yamaha, Tama, Maxtone, Mapex). סט זול של 5 חלקים יעלה בין 1,500 – 2,800 ₪ .
סטים טובים יעלו בסביבות ה-5,000 ₪, והסטים האיכותיים באמת נעים בין 15,000-18,000 ₪.
מערכת תופים אלקטרונית
סט פשוט של Yamaha (דגם DTX-402K) או Alesis (דגם Nitro Mesh Kit 8 pcs) נע בין 2,740 – 2,300 ₪
הסטים הטובים (ברמה טובה אבל לא הכי גבוהה) נעים בטווח שבין 4,500 ל-8,000 ₪.
מערכת תופים אלקטרונית ברמה גבוהה תעלה בין 11,000 – 24,000 ₪ (למשל Yamaha TDX10k-X Real Wood)
מה שמשפיע בעיקר על המחיר של תופים אלקטרוניים זה מודול התוף (לרוב נקרא "המוח"). התוף האלקטרוני בנוי ממשטח גומי ומכיל בתוכו חיישן שמוציא אותות חשמליים כאשר מכים על המשטח. האות החשמלי עובר דרך מודול התוף ומתורגם לסאונד. דרך מודול התוף המתופף יכול להגדיר את סוג הצליל שהוא רוצה, כמו גם את עוצמת המכה וכו.
מצילות – טווח המחירים בין מצילות זולות לאיכותיות הוא גדול. מצילות פשוטות יכולות לעלות כמה מאות שקלים, בעוד שמצילות איכותיות יכולות להגיע ל-3000 ₪ למצילה!
חשוב לציין – תוכלו למצוא סטים יד שניה לא רעים בכלל מאנשים שהפסיקו לנגן מכל מיני סיבות. אל תרוצו לקנות סט חדש, תמצו קודם את המשומש.
(כל המחירים מעודכנים נכון למרץ 2022)
אביזרים נלווים
יש מספר אביזרי חובה שכל מתופף מתחיל צריך:
מקלות – למקלות יש חשיבות לא קטנה על הסאונד של כל מתופף, יש איזה קשר מיוחד בינהם. לרוב מומלץ לקנות 2 סטים של מקלות – אחד לאימון על הפד ואחד למערכת התופים עצמה.
מקלות האימון בד"כ יהיו כבדות יותר ועבות יותר, גם לצורך חיזוק ואימון היד (ממש כמו משקולות) וגם יגרמו לסט השני להרגיש קליל ומשוחרר יותר
מפתח תופים – אחד האביזרים החשובים , בעזרתו המתופף יכול לשנות את אופי הצליל.
אוזניות – לנגן על תופים לפרק זמן מסויים גובה מחיר מהאוזן. חשוב לבחור אוזניות איכותיות שמבודדות רעשים ושומרות על האוזניים לטווח הרחוק.
מטרונום – אביזר סופר קריטי בשמירה על הקצב, מאוד חשוב למתחילים.
מחזיק תווים – במהלך השיעורים הראשונים יהיו לכם תווים בעזרתם תתאמנו. קנו לכם מחזיק תווים נוח ויציב ובגובה שלכם.
כסא – ישיבה נוחה תאפשר לכם לנגן ברצף זמן רב יותר בלי להתעייף. תיפוף גם ככה מעייף, לכן חשוב לבחור כסא נוח שמתאים לכם.
איך בוחרים מורה תופים טוב?
כמו שלא כל שחקן כדורגל יכול להיות מאמן טוב, כך גם לא כל מתופף טוב הוא בהכרח מורה טוב. תבדקו כמה שנות הוראה יש למורה, הנסיון בהוראה מאוד חשוב.
מעבר לזה, תוודאו שיש לכם כימיה טובה עם המורה – האם נעים לכם בחברתו? האם הוא לא נוקשה מדי לטעמכם? תמיד תוודאו שהאווירה בחדר נעימה לכם, הנגינה חייבת להיות מהנה ולא עול.
יסודות התיפוף – אחיזה נכונה של המקלות, ישיבה נכונה
קריאת תווי תיפוף – לימוד תווים מהתחלה
תיאוריה ומקצבים – סגנונות תיפוף שונים במקצבים שונים
טכניקות שונות
סולו תופים
אילתורים
טיפים לשיפור הרמה (למתחילים ולמתקדמים)
אימון יומיומי – נכון לגבי כל כלי נגינה. ככל שתתאמנו יותר הבטחון שלכם יעלה ותראו שיפור מהר יותר.
תבחרו מקצב של שיר ספציפי שאתם אוהבים ותתמקצעו בו – מעבר להנאה שתשאבו מלנגן את השיר שאתם אוהבים, זה יאפשר לכם לראות את ההתקדמות שלכם בצורה ברורה יותר.
אל תתקעו על סגנון אחד – קצב מגיע בצורות שונות. אין מתופף שיודע לנגן רק קצב אחד. תתנסו בסגנונות שונים, גם כאלה שרחוקים מהטעם האישי שלכם!
תרגיל טכניקה מוכר:
יד ימין מכה בסנייר, רגל ימין מכה בבס, יד שמאל מכה בסנייר, רגל ימין מכה בבס וחוזר חלילה. להתחיל לאט ולהגביר מהירות בהדרגה.
בעת כיוון תופים, מומלץ לא למתוח את העור יותר מידי, לעיתים דווקא שחרורו הוא זה שיוביל לסאונד המושלם.
תאמנו את האוזן – פיתוח שמיעה הוא כלי רב עוצמה לכל נגן בכל כלי נגינה. כמתופף יותר קל לבודד את הסאונד של התופים בתוך ההרמוניה כי הצליל שלו חזק יותר משאר כלי הנגינה. בכל זאת, תאמנו את האוזן בלהקשיב לתופים לאורך השיר. לאט לאט תתחילו לשים לב לניואנסים הקטנים של התיפוף, לשינויי הקצב שקורים במהלך שיר, למעבר בין חלקי המערכת השונים…זה יפתח לכם עולם חדש!
מיטל כהן שלנו, מיטל מתגוררת בארה"ב ומתפרנסת ממוזיקה. היא מפורסמת בכל העולם בשל עשרות ה Drum Covers שצילמה. מיטל התחילה לתופף רק בגיל 18 כשכולם אמרו לה שזה מאוחר מדי…
הרכבי חובבים כבר אמרנו?
בהחלט אמרנו, ויותר מפעם אחת, אבל נחזור על זה שוב 🙂כמתופף, הדרך היעילה ביותר להתמקצע ולהתפתח כנגן היא לנגן עם אנשים אחרים. בהרכבי חובבים יצוותו אותך לרוב לנגנים ברמתך, כלומר אם אתה מתחיל, לא תהיה חלק בהרכב שמנגן יחד כבר שנים. תוכל ללמוד את הקשר והדינמיקה בין התופים לגיטרה בס, תלמד איך לשמור על קצב יחד עם כלי נגינה שונים, איך להקשיב לנגנים האחרים, מתי לנגן חלש ומתי חזק… כל האלמנטים הללו יבואו לידי ביטוי רק בנגינה עם אחרים.תוכלו לקרוא יותר על הרכבי חובבים במאמרים על לימודי גיטרה, לימוד פסנתר ופיתוח קול.
בנוסף יש את הקבוצה תופים אלקטרונים ישראל שמונה כ-2,200 חברים ונועדה לחלוק מידע בין מחזיקי תופים אלקטרוניים מכל דגם.
קבוצה כללית יותר אבל חשובה היא קבוצת מוזיקאים שמונה כ- 14,000 חברים. "קבוצה זו מיועדת לנגנים, זמרים, מפיקים מוזיקלים, מלחינים, וכל מי שעוסק במוזיקה בכל סגנון שהוא, בין אם באופן מקצועי או חובבני. מטרת הקבוצה להוות פלטרפורמה להחלפת מידע, התייעצויות בנושאי מוזיקה, חיפוש הרכבים, נגנים וזמרים, הזמנות להופעות, ודיונים בכל נושא שמעסיק או מטריד אותנו המוזיקאים."(המספרים מעודכנים נכון ליוני 2021)