מדיטציה היא שם כולל למכלול טכניקות ותרגולים מנטליים שמטרתן העיקרית היא להביא אותנו למצב של שלווה פנימית עמוקה וחדות מנטאלית.
מקור המילה מדיטציה הוא בלטינית, ומשמעות המילה היא "להרהר", כלומר אנחנו מפתחים אצלנו מיומנויות באמצעות טכניקות שונות שמטרתן לגרום לנו להיות פתוחים יותר, רגועים יותר, ולראות את הדברים בצורה בהירה יותר, כשכל זה מביא אותנו להיות "ברגע הזה" (ביטוי שחוזר על עצמו הרבה בהקשר של מדיטציה).
מדיטציה למתחילים היא הרבה מעבר לישיבה מזרחית עם עיניים עצומות, זה לדעת להשתמש בכל הטכניקות והתרגילים ולהביא עת עצמכם למקום טוב יותר, שליו יותר ובריא יותר.
יש 3 דרגות עומק של תרגול:
נקודת המוצא למדיטציה (לרוב) היא ריכוז באובייקט מסוים. שלושת דרגות ההעמקה המדיטטיביים מציינים את רמת הריכוז שלנו וה"קרבה" אל האובייקט שבו אנחנו מתרכזים.
עקרונות המדיטציה נמצאים כמעט בכל תרבות, אבל רק כשהבודהיזם והיוגה הגיעו למערב המדיטציה הפכה מוכרת לכל. רק אז החלו לבחון אותה ברמה מדעית יותר, והמערב גילה את מה שתרבויות אחרות גילו כבר לפני מאות שנים.
אחת התובנות המדהימות הייתה שגם תרגול מדיטציה במנות קטנות כל יום מייצר אפקט חיובי – התוצאות הראו באופן מובהק שאנשים שעשו מדיטציה אפילו 5 דקות ביום לעומת אחרים שלא עשו כלל היו בריאים יותר, מאושרים יותר ורגועים יותר.
עם השנים כמות המחקרים על השפעות המדיטציה גדלה מאוד והמדע הצליח להוכיח ללא צל של ספק שמדיטציה משפרת לא רק את איכות החיים אבל גם את ההסתכלות שלכם על החיים.
מדיטציה יכולה להתבצע בכל מקום ובכל שעה, אתם יכולים לעשות אותה בעבודה למשך 5-10 דקות, בבית או בפארק. תרגול באופן קבוע, אפילו אם הוא כמה דקות, ישפר לכם את החיים.
יש הרבה תפיסות שגויות לגבי מדיטציה, לכן כשניגשים למדיטציה כמתחילים, חשוב להבין מה היא לא.
לא תמיד מדיטציה מביאה איתה רוגע, בעיקר בתחילת התהליך. הרבה פעמים ההתעמקות במחשבות והתרגול עלולים להציף מחשבות שליליות, כעסים ותסכולים. קבלו את זה באהבה ואל תתייאשו מהתהליך.
היעד שלנו בתהליך המדיטציה הוא לא לרוקן את המוח, אלא לראות את המחשבות שלנו בצורה בהירה יותר.
למדיטציה יש יתרון במובן הזה שאפשר לעשות אותן בכל מקום ובכל צורה. התהליך יכול להתבצע גם באמצעות מדיטציה מודרכת – בבית, באוטו או בעבודה.
נקודה חשובה: הדבר החשוב ביותר במדיטציה הוא התרגול, ולא ההנחייה. יש נטייה להסתמך יותר מדי על ההנחייה באפליקציות ולהשקיע פחות בתרגול. ברגע שהבנתם את הפואנטה, צאו מהאפליקציה ותתחילו לתרגל לבד.
להלן כמה אפליקציות מדיטציה מעולות למתחילים.
אחת האפליקציות הפופולריות בתחום, מכילה מאגר עצום של מדיטציות לפי חלוקה לנושאים כמו התמודדות עם חרדה, צמיחה אישית, שיפור השינה, הפחתת מתח ועוד.
בנוסף יש לה אפשרות של הקראת סיפורים לפני השינה ע"י סלבריטאים שונים (השחקן אשטון קוצ'ר הוא אחד המשקיעים באפליקציה).
מבחינת הממשק שלה היא יכולה להיות מאוד עמוסה לעין, מאגר עצום של תכנים, מה שמקשה מעט על הניווט ועל מציאת תכנים.
מכילה גם כן מאות מדיטציות, כאשר הסשנים מחולקים לפי רמת המודט ולפי נושאים כמובן. היא מציעה קורסים לפי רמות שונות ופרקים קצרים לפי נושאים.
הניווט מאוד נוח וידידותי למשתמש.
אפליקציה של Sam Harris המפורסם, היא כוללת מגוון קורסי מדיטציה ועשרות תרגולים, ובנוסף תוכלו להנות מכמות גדולה של סרטוני הסבר על מדיטציה ובודהיזם.
לא מציעה הרבה מדיטציות חינמיות.
עוד אפליקציה שמציעה תוכן רב ומגוון, כולל סרטונים והסברים של מורים רבים ומגוונים. מתמקדת במתחים וחרדות, כמו כן בשיפור השינה.
המנחה הוא Dan Harris שהיה שדרן חדשות שחווה טראומה ומאז הפך את המדיטציה לדרך חיים.
פחות מתאימה למתקדמים, בהחלט טובה למתחילים, אם כי לא זולה כ"כ.
אחד הדברים הנחמדים באפליקציה הזאת שהיא מכילה כמות עצומה של מדיטציות חינמיות – כולל בעברית! ניתן לבצע סינון לפי מטרה, גישה וכו. יש גם אפשרות להוריד את המדיטציה לנייד ולשמוע בלי חיבור אינטרנט.
אפליקציה נהדרת שהוקמה ע"י מיכל ינאי, מתאים מאוד למשפחות וילדים, אבל גם למבוגרים, והכי חשוב – הכל בעברית.
האפליקציה של Sattva מכילה אוסף גדול של מדיטציות מודרכות, פזמונים עתיקים, מנטרות וודיות ומוזיקה מאושרת כדי לשפר את מסע המדיטציה שלך.
אתה יכול ליצור רשימות השמעה לפי מצב הרוח, להשתמש בטיימר למדיטציה ולעקוב אחרי ההתקדמות שלך בעזרת סטטיסטיקות בלוח שנה, מפה, תרשים או גרף.
בנוסף יש לה חיבור לקהילה של מדיטציה שבה אפשר לשתף ולהשתתף במדיטציות קבוצתיות.
האפליקציה מטפלת במגוון תחומים כמו שינה, חרדות, ריכוז, מערכות יחסים, ספורט ותזונה נכונה.
מכילה עשרות אם לא מאות תרגילים המותאמים לדמוגרפיות ומטרות שונות. כל התוכן הוא בחינם, מה שהופך אותו לאפליקציה המושלמת למתחילים שרוצים לראות אם מיינדפולנס מתאים להם.
האפליקציה הנפלאה הזאת בולטת בעיקר בשל המדיטציות הממוקדות שלה לכל מצב בריאותי או נפשי שבו אתם זקוקים עזרה. מעל 200 מדיטציות, קלה לניווט ולשימוש.
האפליקציה מציעה מדיטציות קצרות וארוכות שעוזרות להתמודד עם חרדה ומתח. היא כוללת מדריכים מומחים להתמודדות עם בעיות בריאות הנפש, מעקב אחר התקדמות, טיימר למדיטציה וצלילי סביבה. מכיוון שנדרשות מספר דקות בלבד, היא מושלמת להתמקד מחדש במהלך יום העבודה.
האפליקציה מציעה מדיטציות קצרות של 5 דקות בחינם של מומחי מיינדפולנס מובילים.
ל-Simple Habit יש ספרייה נרחבת של מדיטציות, כולן מקוטלגות וקל למצוא. כל מדיטציה זוכה לכותרת מאוד ספציפית, מה שהופך את מיינדפולנס למשהו שקל לזהות ולמצוא ולפנות אליו לכל אירוע. מנוי הפרימיום שלהם מאפשר שימוש באפליקציה במצב לא מקוון, מה שהופך את האפליקציה לנגישה אפילו יותר.
היוגה והמדיטציה הן שתי זרועות שמטרתן זהה אבל הדרך שונה.
יוגה מנסה לאחד בין הנפש שלנו לטבע ולסביבה (מיקרו ומאקרו), מדיטציה הוא המצב התודעתי שבו האיחוד הזה מתאפשר.
מטרת היוגה היא לחזק את הגוף ו"לנקות" מרעלים שונים ועל ידי כך להקל על העבודה המנטלית שנועדה להביא אותנו למקום של שלווה ובהירות מחשבה.
שיעור יוגה הוא בעיקר עבודה עם הגוף למרות שהמטרה היא לחזק גם הצד המנטלי והאנרגטי.
שיעור מדיטציה מתמקד בעיקר על הצד המנטלי, פחות עם הגוף. מתמקדים בטרניקות ותרגילים למיקוד התודעה.
לסיכום, היוגה והמדיטציה מפרים אחד את השני, שילוב של שניהם יכול לייצר איזון מושלם הן ברמה הפיזית והן ברמה המנטלית.
יש מגוון רחב של סוגי מדיטציה ושל טכניקות. הבחירה באיזה טכניקה להשתמש תהיה בהתאם למטרה שהצבתם לעצמם ומה אתם מנסים להשיג ע"י המדיטציה.
לא כל טכניקה מתאימה לכל אחד, תלוי בצרכים ומבנה האישיות של כל אחד ואחת מכם. נשאלת השאלה – מתוך שלל האפשרויות, איך נדע מה נכון עבורנו?
הרעיון הוא דווקא לא לבחור בטכניקה שהיא שונה מהאופי שלכם אלא לזרום עם טכניקה שתאפשר לכם לתרגל אותה באופן קל. למשל, אם אתם אנשים תזזיתיים ומלאי אנרגיה, לא מומלץ לבחור בטכניקה שדורשת ישיבה ארוכה אלא דווקא טכניקת תנועה כלשהי.
הנה חלק קטן מסוגי המדיטציה העיקריים שיש:
הסוד שלה הוא בפשטות שלה. זוהי טכניקה פשוטה וחסרת מאמץ שכל אחד יכול לתרגל בקלות רבה. היא מאפשרת לנו להכנס למצב של שקט עמוק ביותר, תוך כדי מודעות פנימית.
לפי האמונה יש בגוף האדם שבעה מרכזי אנרגיה המכונים "צ'אקרות" הממוקמים לאורך עמוד השדרה. כל צ'אקרה מקושרת לאיבר מסוים בגוף ויש לה תפקיד.
מודט נמצא באיזון כאשר כל 7 הצ'אקרות שלו פתוחות ולא חסומות, ומדיטציית צ'אקרה מטרתה לשחרר את הצ'אקרות החסומות על מנת שנוכל להגיע לאיזון ולהרמוניה עם עצמנו ועם הסביבה.
ידועה גם כמדיטציית ה"אום", בה המודט חוזר כמו מנטרה על הצליל אום. זאת יכולה להיות גם מנטרה אחרת, משפט או מטרה מסוימת.
הרעיון בטכניקה הזו הוא לחזור על מנטרה מסוימת מספר רב של פעמים עד שהמודט והמנטרה הופכים לאחד. היא עוזרת למוח להתמקד, משקיטה את התודעה ומגבירה את שלוות הנפש.
מדיטציית מיינדפולנס מלמדת אתכם להתמקד בנשימה בזמן שהיא נכנסת ויוצאת, ולשים לב מתי תשומת הלב שלכם נודדת לעבר מחשבות בזמנים שונים (עבר ועתיד).
אתם לומדים כיצד לחזור לרגע הנוכחי ולהישאר בו. נשמע פשוט אבל זה ממש לא, למוח שלנו יש נטייה לטפל בהמון משימות בו זמנית כשכולן מתרוצצות לנו בראש, ולדעת להשאר ברגע הנוכחי זאת משימה מאתגרת.
הרעיון של מדיטציית מטא הוא להשיל מעלינו תחושות שליליות שמרעילות את הנפש – כמו קנאה או מרירות, ולעשות זאת ע"י שליחת אנרגיות חיוביות לאנשים בחיינו.
המטרה היא להקיף את עצמנו ואת הסובבים אותנו בווייב של אהבה וחמלה
הבודהיזם מאמים שרק ע"י הסרת התחושות השליליות יכול המודט להגיע להארה ולשקט נפשי.
מדיטציה הפכה כבר מזמן לטרנד חם בישראל, וכתוצאה מכך ובשל העובדה שיש המון סוגים של מדיטציה, אפשר למצוא בפייסבוק המון קבוצות רלוונטיות לתחום.
נציין רק חלק מהן, כי אי אפשר להכיל את כולן.
הקבוצה עם השם המקורי "מדיטציה" מכילה 5600 חברים שמשתפים מידע ותכנים רלוונטיים.
אחת הקבוצות הגדולות נקראת " מדיטציות אושו | Osho Meditations" עם 18,000 חברים. שייכת לסטודיו נעים בת"א, ומעלה כל הזמן תכנים מעניינים וטכניקות לשימוש.
בקבוצה "לימודי רוחניות" מדברים על מדיטציה ועל עוד דברים שקשורים לעולם הרוחניות. הקבוצה הוקמה כדי "לתת מענה לנשים וגברים כאחד המבקשים מקום לשתף חוויות, לשתף הארות, להרחיב למידה ולהתפתח רוחנית."
קבוצת "מיינדפולנס ישראל" מכילה 9700 חברים, הקבוצה נועדה לשיתוף מידע, קורסים וחומר תיאורטי בנושא מיינדפולנס – הפחתת לחצים בעזרת מודעות קשובה
קבוצה נוספת בתחום המיינדפולנס נקראת " mindfulness קהילת מתרגלי מיינדפולנס בישראל", יש בה כ-4700 חברים, ששמחים לשתף ולשאול. כמו כן אפשר לפרסם שם קורסים בתחום.
לאלו שמחפשים סרטונים, יש את ערוץ היוטיוב שנקרא "MeditaionLibrary" שמכיל המון סרטונים בעברית במגוון נושאים.
(המספרים מעודכנים נכון למרץ 2022)
עוד לא נרשמת? הרשמה
כבר הצטרפת? התחברות