חזרה

בישול

התשוקה שבבישול

אוכל מאז ומעולם נחשב לאחד התענוגות הגדולים של האדם. הוא חובר לחושים שלנו, למוח, ללב, מאפשר לנו להביא לידי ביטוי יצירתיות מצד אחד, ומענה על צרכים בסיסיים, מאידך. אנחנו ערים בשנים האחרונות לשינוי בתחום התזונה בכל העולם וגם בישראל; האם שמתם לב למודעות ההולכת ועולה בנושא תזונה נכונה, מזון בריא, אכילה קשובה? כמות האנשים הצמחוניים והטבעוניים בארץ גדלה מאוד, אבל גם אם אתם לא בכיוון, הפוקוס פה לא הולך להיות על זה, אלא מותאם לכולם.

מה הסטטוס שלך?

עם עליית המודעות לסוגי המזון השונים, מאוד מקובל להבדיל בין הסטאטוסים השונים, אז בשלב ראשון בואו נעשה סדר, כדי שנבין מה פירושו של כל תחום.

אומניבור – אומניבור הוא אדם שאוכל הכל – גם בשר וגם מן הצומח.

קרניבור – קרניבור מלשון KARNE (בשר) הוא כינוי לבעל חיים טורף, או במקרה שלנו, אדם שאוכל בעיקר בשר.

צמחוני – צמחוני הוא זה אשר אינו אוכל מן הבשר כלל. בחלק מהמקרים הדגים נחשבים יוצאי דופן, ויש כאלו שמגדירים עצמם צמחוניים אבל אוכלים דגים.

טבעוני – טבעוני הוא זה אשר אינו אוכל דבר מעולם החי, לא רק בשר, אלא גם אוכל שמיוצר מעולם החי כגון מוצרי חלב וביצים. גם דבש לדוגמא, שמיוצר על ידי דבורים, חלק מהטבעוניים האדוקים לא אוכלים.

רואו פוד – ROW FOOD הוא אוכל טבעוני אשר בעיקר מתייחס לאוכל בצורתו הטבעית, כמה שיותר, עם שינוי מינימאלי כתוצאה מבישול, אפייה, טיגון. פה אוכלים בעיקר פירות וירקות, גם קטניות ודגנים, אבל הדגש הוא על מטבח כמה שיותר טבעי.

Time2be.co.il - קורס בישול כתחביב

על השינוי הגדול במודעות לתזונה

בשנים האחרונות אנחנו עדים לשינוי גדול שלא קרה כשאנחנו היינו ילדים. כמה מאיתנו גדלו במטבח צמחוני? בודדים. עם השנים, תעשיית המזון הלכה וגדלה, ועימה גם השימוש בחומרים חיצוניים כגון תרופות, הורמונים ותוספים למיניהם כדי להגדיל את העופות, הביצים, מוצרי החלב וגם הפירות והירקות. אנחנו לא מביעים פה צד אלא מציגים את הדברים כמו שנחשפנו אליהם כולנו בשנים האחרונות.

מסתבר שכל התוספים וההורמונים הם לא הדבר הכי בריא בעולם, ולאט לאט אנשים מתחילים לעשות את החיבור הבסיסי והחשוב בין בריאות גופנית ונפשית, לבין תזונה נכונה. מכאן גם חלה עלייה רבה בעניין שאנשים מביעים בבישול, בתזונה נכונה, בשמירה על הגוף, אז בואו נמשיך לחלק הכייפי 😊 אגב, תוכלו למצוא היום מספיק מסגרות שמוכרות מזון מן החי ללא תוספים והורמונים, כך שיש פתרונות גם למי שאוהב בשר ואוכל מן החי.

איך אפשר ללמוד בישול?

האפשרויות היום בישראל רבות, וכל אחד יכול למצוא את המסגרת שמתאימה לו. לפני שמתחילים ללמוד בישול בפועל ולפתח את הנושא הזה, אפשר לקרוא וללמוד באופן כללי על עולם התזונה. מה זה פחמימות? איך הגוף מפרק סוכרים? כמה חלבון כדאי שנאכל ביום? מה המאכלים שמכילים חלבון? אם זה מעניין אתכם, האינטרנט מלא במידע ואפשר ללמוד המון באמצעותו. במקרים רבים, מי שרוצה ללמוד בישול, מעדיף לפני הלימוד בפועל, להבין טוב יותר את הבסיס של המטבח – מהם אבות המזון, אילו מאכלים נמצאים בכל קבוצה, ומה האיזון הבריא ביניהם.

כל זה כמובן בגדר המלצה, ואתם יכולים לדלג על כל זה, אם בא לכם פשוט לבשל ולהתמקצע בתחום הזה, גם אם מדובר בתחביב בלבד. אז איך עושים את זה?

ספרי בישול
למרות שיש הכל באינטרנט, יש אנשים שעדיין מעדיפים את הספרים הרגילים. יכול להיות שמעניין אתכם ללמוד על מטבח מסוים, כגון אוכל הודי, אוכל תאילנדי, אוכל מרוקאי. תוכלו לרכוש ספר נהדר בהתאם למה שמעניין אתכם. ישנם היום שפע ספרים שגם מסבירים לנו את הבסיס של המזון כפי שהסברנו מעלה, וישנם גם ספרים ממוקדים למטבח מסוים.

תוכלו גם למצוא ספרים בהתאם לסטטוסים השונים. אם אתם מחפשים ללמוד לבשל אוכל בשרי או אוכל טבעוני, יש ספרים נהדרים שיוכלו לכוון אתכם.

היתרון בספר מודפס במקרה של בישול, הוא שהרבה יותר נוח להיות איתו במטבח. במקום לעמוד מול הטלפון או הלוך חזור בין המחשב למטבח, הספר נוח לשימוש וגם קצת מזכיר לנו את הימים שלפני המסכים 😊. ספרי בישול היום נמכרים בסדר גודל של 60-180 שקלים, א ב ל יש המון קבוצות בפייסבוק של חילופי ספרים או מכירה במחירים מגוחכים של 10-15 ש" לספר.

קורסים אונליין
יוטיוב – חברים, היום הכל נמצא ביוטיוב! רוצים לדעת איך להכין פלפלים ממולאים? איך להכין לבד סושי? הכל נמצא בחינם ביוטיוב. לא צריך להוציא מאות שקלים על ספרים או סדנאות.

סדנאות בישול מחוץ לרשת – אם אתם מעדיפים קורס או סדנה מחוץ לרשת, ישנו שפע רחב של מסגרות. החל מסדנה חד פעמית של שלוש שעות, שמלמדת אתכם את בסיס הבישול או בישול בסגנון של מטבח מסוים, דרך קורסים מקיפים לבישול קולינרי וכלה בקורסים שמלמדים אתכם את רזי הקונדיטוריה.

לסדנאות של אודי גלילי ללחמי מחמצת, למשל, יש רשימת המתנה של שבועות ולפעמים חודשים! אפשר להרשם לקבוצת וואטסאפ שלו ולהכנס לרשימת המתנה. .

לאלו מכם שמחפשים קורסים לבישול, האתר "סטודיו לבישול" מציע מגוון קורסים וסדנאות למתחילים ולמתקדמים.

בקורס תרכשו כלים לעבוד ותלמדו איך להכין ארוחה שלמה ממגוון סגנונות מטבח וחומרי גלם.
הקורס מתאים בדיוק לאלו שלא מחפשים ללמוד מקצוע אלא להשתפר בעולם הקולינריה ולהפוך את זה לתחביב.
הקורס מתקיים בקבוצות קטנות של עד 16 משתתפים בכיתה, פעם בשבוע, 10 מפגשים, כל מפגש כ-4 שעות. כל אחד מהשיעורים כולל הכנת מגוון רב של מנות וארוחה בסוף השיעור – כבר שווה. תלמדו על תבשילים, פסטות, עופות, דגים, אפייה וכו. מאוד מעשיר ומאוד מהנה.

Time2be.co.il - קורס בישול - קינוחים

קורסים דיגיטליים ללימוד בישול

לאהרוני וחיים כהן יש את היכולת לטייל בעולם ולראות מקרוב איך מכינים מאכלים מקומיים. לנו אין את הפריבילגיה הזאת, אבל יש לנו קורסים דיגיטליים. קורסים דיגיטליים זה טרנד שהתפתח מאוד בשנים האחרונות, בעיקר בשל הנוחות לצפות בו בכל מקום ובכל זמן שנוח לנו. יש גם הרבה קורסים חינמיים, פשוט צריך לחפש אותם.

בעקבות הקורונה כמות הקורסים הדיגיטליים רק הלכה וגדלה, רווח נקי שלכם. יש לכם אפשרויות רבות:
מפגש חד פעמי של שעתיים או שלוש, קורס בן כמה מפגשים, קורס ישיר אונליין שקורה עכשיו, או קורס מוקלט שתוכלו לצפות בו בזמן שלכם. האפשרויות רבות וגם מגוונות, תוכלו ללמוד את בסיס הבישול, בישול לפי כיוון מסוים, וגם קורס שוקולטייר מקצועי, הקשת רחבה וצבעונית מאוד.

המחירים נעים בטווח רחב; סדנת בישול פסטה עם השף אהרוני, סדרת סרטונים קצרים אשר בסיכומה אורכת כ-40 דקות, עולה בין 370-450 שקלים. סדנת בישול טבעוני אם אורי שביט, המובילה בתחום, וכוללת סרטונים האורכים כשעה בסך הכל, עולה בין 150-250 שקלים. תוכלו למצוא גם קורסים מקיפים יותר של 8-10 שעות (מחולקות למפגשים) בטווח מחירים של כ-1,000 שקלים.

לעומת זאת, באתר "שף מנטור" תוכלו למצוא המון שיעורים שמועברים בוידאו במחיר של 25 ש"ח בלבד לסרטון/סדנא. כל סרטון בסביבות 30 דקות והסרטונים מועברים ע"י שפים מעולים. זה יכול להיות סדנא על עוגות שמרים, בשרים, מתוקים ועוד. סדנה פרונטלית הייתה עולה לכם מאות שקלים.

גם באתר "בישול טבעוני שמח" תוכלו למצוא מגוון קורסים וסדנאות שכולן על טהרת בישול ואורח חיים בריאים. טווחי המחירים של הקורסים והסדנאות נעים בין 450 ל-2500 ש"ח, תלוי בקורס.

האתר "הקמפוס הקולינרי", בית הספר הגבוה למקצועות הקולינריה, מציע קורסים דיגיטליים לגברים שרוצים להשתדרג במטבח ולרכוש ידע מקיף (צירים, עופות, ארוחות בוקר, חיתוך, לחמים ועוד). הקורס כולל 10 מפגשים בני 4 שעות כל מפגש. לגבי העלות כדאי להתקשר ולבדוק כי זה משתנה.

יש גם קורסים דיגיטליים ספציפיים (אפייה, חלבי…) שעולים 189 ש"ח.

(כל המחירים מעוכנים נכון למרץ 2022)

סדנאות בישול – פעילות זוגית או אישית

אתם בהחלט יכולים לבחור, גם במקרה הזה האפשרויות רבות. זה מתחיל בסדנה זוגית וחגיגית של שעתיים או שלוש, שאתם יכולים לעשות כבילוי משותף, בזום או מחוץ לרשת, יש כמובן גם סדנאות משפחתיות לבילוי חגיגי, ותוכלו לעשות את כל זה סוליקו, הבחירה בידכם. כבילוי זוגי או משפחתי, נושא הבישול בהחלט זורם נהדר. לא נדרש ידע מוקדם ברוב המקרים, רק רצון טוב ותשוקה!

בסדנת בישול ביתית השף יגיע אליכם עם חומרי הגלם (לפי המטבח שקבעתם מראש – איטלקי, אסייתי וכו).

סדנה אורכת לרוב כ-3 שעות, בזמן הזה אתם, יחד עם השף, תכינו ארוחה מהתחלה עד לסיום המתוק. באמת חוויה מפנקת ביותר (קיבלתם רעיון למתנה נהדרת!).

בכל מה שקשור לסדנאות בישול, תוכלו לבחור ממגוון רחב של אפשרויות – סדנאות שוקולד, קינוחים, סושי, מאכלי ים, אוכל טבעוני…מה שתרצו.

סדנאות בישול נעות בין 260 ל-310 ש"ח למשתתף, תליו בכמות המשתתפים (בד"כ יש הנחה לפי כמות משתתפים).
סדנאות מסויימות כמו דגים ופירות ים יעלו קצת יותר, בסביבות ה-400 ש"ח .

אפליקציה מומלצת למתכונים

יש המון אפליקציות למתכונים, אבל לא הרבה תומכות בעברית (או לפחות לא בצורה מלאה). אחת האפליקציות המומלצות בעברית היא "מתכונים ב-10 דקות" של אפרת סיאצ'י שמתאימה לכל גיל ולכל רמה. היא מאפשרת לשמור מתכונים ולרשום הערות, ואפילו מאפשרת טיימר בזמן אפייה ובישול.

אפליקציה מעולה נוספת, למרות שהיא באנגלית, נקראת Whisk (ריבוע ירוק עם W באמצע). היא כן תומכת בעברית, אבל לא באופן מושלם, אבל היא סופר נוחה, ויש לה פיצ'רים מדהימים, כמו להכניס כמות מסויימת של חומר גלם והיא מחשבת לבד את הכמויות של חומרי הגלם האחרים.

קניות של כלי מטבח ומוצרים לבישול ואפייה
בישול זה תחביב ממכר (תרתי משמע). ברגע שנכנסים לזה, רוצים כל הזמן להשתדרג ונסות דברים חדשים. מישהי העלתה מתכון חדש? אתם רוצים לנסות. ראיתם המלצה על סלסלה ללחם מחמצת או סכין לפילוט או למחבת מיוחד לשקשוקה…? האמת אין לזה סוף, יש כל הזמן חידושים והמצאות.
אם אתם לא רוצים להוציא מאות או אלפי שקלים בחודש על כלי מטבח, יש אלטרנטיבות באתרי איקומרס כמו אמאזון, איביי או עליאקפרס. לפעמים ההבדל יכול להיות 50% ויותר. אל תתעצלו, תעשו חיפוש, תשאלו המלצות בפייסבוק ותוכלו למצוא מציאות.

קבוצות פייסבוק בנושא בישול

אוכל זה תחום כ"כ רחב שמכיל כ"כ הרבה אפשרויות ומאכלים, ובהתאם לכך יש ה מ ו ן קבוצות בפייסבוק לכל תחום. אפשר להבין את היבקוש והעניין לפי כמות החברים בקבוצות.

קבוצת "סיר הסירים-אפיה ובישולים" מונה כ-109,000 חברים פעילים. לטבעוניים שבינכם יש את קבוצת "טבעוני וטעים" עם 41,000 חברים וכמעט 70 פוסטים ביום!

למתחילים יש את קבוצת "בישולים קלים למתחילים" עם 15,000 חברים.
בנוסף יש את "מאמא בישולים" המוכר עם 40,000 חברים ואת "לאכול בריא – שיתוף מתכונים" עם 33,000 חברים.
קבוצה מאוד גדולה ומעניינת היא "רעבים ברעבך" עם 358,000 חברים ו-240 פוסטים ביום.

הרשימה ארוכה מכדי להכניס את כל הקבוצות שיש. פשוט תעשו חיפוש לפי התחום שאתם מחפשים (אוכל איטלקי, מטבח הודי, פליאו, קינוחים וכו) ותראו שיש המון קבוצות.

כמה קבוצות שבעיקר חשוב לי לציין:

לחולי צליאק

"צליאק – ללא גלוטן" – הקבוצה הרשמית – קבוצת הפייסבוק של ארגון זכויות הצליאק שמטרתה להוות מקום לשיח והכוונה, גם בנושאי אוכל וגם בנושאים אחרים.

CELIAC-צליאק – קבוצה ותיקה מ-2007, המון מידע והמלצות.

"Wheatout – צליאק- עולם שלם ללא גלוטן" – קבוצה שהקים דביר בר, שבה אנשים עם צליאק משתפים מהידע והנסיון שלהם על החיים והאוכל בצל הצליאק.

"צליאק-⁦🏵️⁩מתכונים ללא גלוטן" – ⁦⁦🏵️ – קבוצה שהקימה לירון סורק, צליאקית כמובן, שמשתפת מתכונים ומאכלים

לטבעונים

"טבעונים אוכלים בחוץ"

לצמחונים

"צמחונים מבשלים"

לאנשים עם בעיות סוכר (או סתם כאלה שרוצים לרזות)

"תזונה ללא סוכר"

לאוכלי אוכל כשר

"דתילישס – הבית לחובבי אוכל כשר"

(המספרים מעודכנים נכון ליוני 2021)

תחביבים נוספים