תפירה למתחילים | לימודי תפירה - Time2Be
logo
דף הבית > עבודות יד > תפירה

אם תמיד חלמת לדעת איך לתפור תיקים, בגדים, צעיפים, מצעים או וילונות, תפירה היא תחביב מעולה עבורך.
תפירה מתייחסת לעיצוב וייצור של פריטי אופנה וטקסטיל תוך שימוש בכלי עבודה ספציפיים וטכניקות שונות.
כמתחילים.ות, חשוב להבין איך עושים את הצעדים הראשונים – מה הציוד הדרוש כדי להתחיל, איפה לומדים תפירה, וכמובן טיפים חשובים שיעזרו לכן להכנס לעולם הזה בצורה חלקה.
לתפור זה לא רק לדעת איך לתפעל מכונת תפירה. צריך לדעת לשרטט את המוצר, אילו מחטים מתאימות לאיזה בדים, איך לגזור, לתפור ועוד טכניקות שונות.
ברגע שלמדתן את השיטות, הטכניקות ותפעול מכונת התפירה, תוכלו ליצור דברים מדהימים ותגלו שכל אחד ואחת יכולים לתפור!

מה לומדים בקורס תפירה

יש מספר אפשרויות ללמוד תפירה, זה יכול להיות לימוד פרונטלי אצל מורה פרטית או קורס בקבוצה. זה יכול להיות גם במוסד לימודי. יש מספר מוסדות שמציעים קורסים לתפירה ויעניקו לך הכרות עם עולם התפירה והתנסות בתפירת פרטי לבוש שונים.
תכנית מסלול לימודי תפירה כוללת:
• מושגי יסוד בתפירה
• איך בוחרים בדים, אילו סוגי בדים ישנם
• הפעלת מכונת תפירה – הפונקציות השונות, טכניקות שימוש
• לימוד טכניקות תפירה שונות – בסיסיות ומתקדמות
• הוצאת גזרות
• התאמת מידה וחישוב המידות
• יצירה אישית בעזרת החומר שלמדתם – זה יכול להיות חולצה, שמלה, מכנס…

מכונת תפירה ביתית - Time2be.co.il

מכונת תפירה ביתית – Time2be.co.il

איזה ציוד צריך כדי לתפור?

אם אתן בתחילת הדרך חשוב לדעת מהו הציוד החיוני לתפירה עבורכן, ועל מה חשוב לשים דגש. הרבה פעמים חנויות הציוד ינסו למכור לכם ציוד שאתן לא צריכות (לפחות לא בהתחלה).
בואו ננסה לעשות סדר:

• מכונת תפירה – יש מספר מותגים מובילים של מכונות תפירה, והמחירים יכולים לנוע בין 1500 ₪ ל-15,000 ₪ ולפעמים יותר (למכונות חדשות), תלוי בפונקציות שיש במכונה, באיכות שלה וכמובן במותג. יש גם אפשרות למצוא מכונות יותר זולות אונליין.
אם אתן מתחילות, מומלץ ללכת על מכונת תפירה במחיר סביר ולא ללכת ישר על המכונה היקרה ביותר. אפשר למצוא מכונות תפירה מצוינות בסביבות 2,000-3,000 ₪, ואפילו בפחות מזה.
• מחטים (סוגים שונים) – יש סוגים שונים של מחטים שכל אחד מתאים למטרה אחרת. המחט צריכה להתאים לעובי הבד ולסוג הבד. יש למחטים אורך חיים מוגבל (הנחיית היצרן אומרת כל 8 שעות, ברגע שתראו שהיא נשחקת תחליפו) וצריך להחליף כל פעם.
• מספריים – רוב האתרים ימליצו לכן להשקיע כסף ולקנות מספרים יקרות ואיכותיות. לגבי האיכות, אין ויכוח, אבל יש אפשרות לקנות מספריים לא יקרות (20-30 ש"ח) במקסטוק או איקאה,העיקר שהמספריים הן חדות ויגזרו את הבד טוב.
• סיכות – כמו החוטים, יש המון סוגים של סיכות – יש ארוכות, יש עם סיומת עגולה, אחרות עם ראש מתכת קטן ועוד.
מומלץ להתחיל עם הסיכות הפשוטות הרגילות שכולם מכירים, יחד עם מגנט חזק שישמש כעוגן.
יש סיכות בעוביים ואורכים שונים. בד"כ הכי כדאי להשתמש בסיכות יחסית ארוכות – נוחות לשימוש, דקות ונכנסות בקלות לבד, יש להן ראש בולט שמאפשר למצוא אותן בקלות בתוך הבד.
• טוש סימון / גיר – בתהליך התפירה יש צורך לבצע סימונים על הבד. על מנת שלא ישארו סימנים, אפשר להשתמש בטוש מתאדה או גיר מיוחד שבא עם גלגלת ויורד בקלות.  יש גם עטים שמתאדים בחום, ויש טושים פשוטים שרחיצים ויורדים בכביסה.
• חוטי תפירה – יש חוטי תפירה באינסוף צבעים. גם כאן מומלץ להתחיל עם חוטי תפירה בצבעים שחור ולבן, ובהמשך לקנות גוונים נוספים.
• סרגל – סרגל איכותי באורך של 50 ס“מ יספיק לכן. גם כאן חשוב לקנות סרגל איכותי. בהמשך אפשר ושווה להשקיע בסרגלים שנוחים לסימון תוספות, תפרים או התעגלויות.
• פורם חוטים / קוצץ חוטים – לא להתבלבל, אלו שני כלים שונים. אמנם קוצץ יכול לשמש גם כפורם אבל יש דברים שהקוצץ לא מוצלח כמו הפורם.
הוא עובד קצת אחרת וזה כלי מאד בסיסי בעבודת התפירה. אגב, מומלץ לקנות 2-3 מכל אחד כי יש להם נטייה להעלם 😊
• פליזלין – פליזלין (או דביקון) זוהי בעצם חתיכת בד עם דבק בצידו האחר שמדביקים אותו לבד אחר, בד"כ באזורים עדינים שיש סיכוי לקריעה או פרימה, כמו צווארונים או אזור החפתים, על מנת ליצור הקשחה של הבד. ההדבקה נעשית ע"י גיהוץ החלק.
• בדים – בעוד ששאר כלי העבודה הכרחיים מראש לכל עבודת תפירה, את הבדים אתם רוכשים לפי הצורך ולא צריכים לייצר מלאי. יש המון סוגי בדים. תחליטי קודם מה את רוצה לתפור ורק אז תקני את הבד המתאים (מבחינת כמויות, צבע, סוג הבד וכו).

דברים נוספים שאפשר להוסיף לכלי העבודה של תופרת:
• סרט דבק למכפלת
• ולקרו
• סלילים ספייר
• משחיל גומי (אפשר סיכת בטחון גדולה או משחיל ייעודי)

מה ההבדל בין תפירה לרקמה?

יש נטייה להתבלבל לעיתים בין תפירה לרקמה מכיוון ששניהם עושים שימוש במחטים וחוטים.
ההבדל העיקרי הוא שתפירה נעשית על מנת ליצור משהו, ורקמה מטרתה היא קישוט ועיצוב.
לרוב גם חומר הגלם עליו עובדים יהיה שונה, רקמה יכולה להתבצע כל מפות, וילונות, סדינים ועוד.
בנוסף יש הבדל בין החוטים שמשתמשים בהם לתפירה ולרקמה.

מכונת אוברלוק - Time2be.co.il

מה זה אוברלוק?

המונח אוברלוק ("Overlock") מתייחס לסוג תפר או למכונה ספציפית.
תפר אוברלוק הוא תפר נעילה מעל לקצה הבד כדי למנוע מצב שבו הבד נפרם. התפר מורכב ממספר חוטים שנתפרים בו זמנית וסוגרים את התפר בצורה מובהקת.
מכונת אוברלוק היא מכונה ייעודית ליצירת התפר הנועל. היא כוללת סכין לצד המחט שמטרתה ליצור גימורים אסתטיים ע"י חיתוך ויישור שולי הבד.

מה ההבדל בין תפר אוברלוק לתפר רגיל?

ניתן לזהות תפר אוברלוק הרבה פעמים לפי צורתו.
רוב התפרים באוברלוק נעשים עם שתי מחטים, ואפשר ליצור תפר עם 3-5 חוטים, בהתאם למכונה ולסוג התפר שאתן עושות. למכונת תפירה ביתית רגילה יש רק 2 חוטים – עליון ותחתון.
הבדל משמעותי נוסף היא היכולת של התפר להתגמש עם הבד, מה שמאפשר לכן להשתמש בתפר אוברלוק עם סוגי בדים שונים ומורכבים.
מכונת אוברלוק מאפשרת גם לבחור את עובי וצפיפות התפר, ועוד שלל פונקציות שמאפשרות לכן לבצע תפרים בגימורים ברמה גבוהה.
שימו לב: בהרבה מכונות תפירה ביתיות יש פונקציה של דמוי אוברלוק. זה מאפשר לעשות תפר דמוי אוברלוק אבל לא בדיוק…תפר אמיתי של אוברלוק יכול להתבצע רק עם מכונת אוברלוק, עם הסכין שחותך את שולי התפר ושימוש במספר חוטים במקביל.
כמו שציינו למעלה, אם אתן מתחילות ההמלצה היא להתחיל עם מכונת תפירה רגילה. קודם תתמקצעו עם המכונה הרגילה ועם מגוון הטכניקות, מכונת אוברלוק זה כבר השלב הבא שלכן.

טיפים לתופרת מתחילה - Time2be.co.il

טיפים לתופרת מתחילה – Time2be.co.il

טיפים לתופרת המתחילה

1. תכנון מראש
הכי מעצבן לגלות באמצע העבודה שאין לך חוט מסוים או אבזם. לפני שאת מתחילה את תהליך התפירה, תעשי צ'קליסט ותוודאי שכל חומרי הגלם מצויים ברשותך.
2. תשתמשי במספריים רק לתפירה
זהו כלי העבודה שתשתמשי בו הכי הרבה, וחשוב שהמספריים יהיו איכותיות כדי שלא יפגעו בבד בזמן הגזירה. אל תגזרי אין נייר, פלסטיק או כל דבר אחר מלבד בדים וחוטים, אחרת הוא יקהה והבד יהרס בזמן החיתוך.
3. תלמדי על סוגי הבדים השונים
ידע מקדים הוא קריטי לכל תחום, וזה לא שונה בעולם התפירה. בחירה לא נכונה של בד לא תאפשר לכן שימוש בבגד ולא תחזיק את הבגד לאורך זמן ובאיכות טובה.
4. תשקיעי בחוטי תפירה איכותיים
כמו המספריים, כך גם חוטי התפירה הן כלי שישמש אתכן כל הזמן, והאיכות שלו היא זו שתקבע אם המוצר שלכם ישאר חזק ואיכותי.
5. תקפידי לתחזק את מכונת התפירה
מכונת תפירה היא כמו כלי רכב שנוסע כל הזמן. כדי שהמכונה תחזיק לכן זמן רב צריך להקפיד לכוון ולטפל מדי זמן, ולהקפיד להחליף מחטים מדי פעם. אחת לשנתיים שלוש – במידה ויש צורך, קחי אותה לטיפול אצל טכנאי.
6. תהיי יצירתית
אל תפחדי לצאת מהקופסה. תפירה היא קודם כל תחביב והנאה. להעתיק מהספר כל אחד יכול. הקסם מגיע כשמנסים דברים חדשים.
תחשבי על מתכון לתבשיל מסוים. כל שף מוסיף את הפרשנות שלו ומכין את המתכון שלו. אל תפחדי לנסות רעיונות משלך, ואל תפחדי לטעות!
7. שימוש בסיכות – לא חובה!
נכון שיש מקרים מסויימים בהם חייבים להשתמש בסיכות, אבל בהמון מקרים חיבור בדים עם סיכות גוזל המון זמן. תנסי ללמוד איך לחבר בלי סיכות. זה יקח זמן, אבל לאורך זמן זה יחזיר את עצמו.
8. השתמשי בשבלונות מוכנות
אם את מתכננת לתפור את אותה גיזרה יותר מפעם אחת, תוכלי לחסוך זמן ע"י שימוש בשבלונות מוכנות.
9. תקני 2-3 מהכלים החשובים – מספריים, פורם, קוצץ
מספרי תפירה – רצוי להשתמש בני זוגות, אחד גדול לגזירת אזורים ארוכים ואחד קטן לאזורים קטנים יותר.
פורם וקוצץ – יש להם נטייה להעלם דווקא כשצריך אותם. תוודאי שיש לך 2 מכל אחד לגיבוי.
10. סימונים מקדימים
הרבה תופרות נוהגות לסמן את הצד ההפוך של התפירה (בגיר או מסקנטייפ) כדי לדעת איזה צד מתחבר למה (מזכיר מה שנגרים עושים בחיבור ארונות מטבח).
11. תפרי מכפלת נסתרת במכונה ולא ביד
זה לוקח הרבה פחות זמן ונראה לא פחות טוב
12. בחירת צבע החוטים
בשביל תפרים פנימיים מספיק להשתמש בחוטים בצבעים שחור לבן. אם יש תפר חיצוני כמו מכפלת כדאי לקנות חוטים בצבע הבד. הכי חשוב להשתמש בחוטים איכותיים ולא משהו עתיק או זול מדי שיכול להתפורר.
13. תשתמשי בסרגל שקוף
הכי נוח להשתמש בסרגלים שקופים כדי שתוכלו לראות מה קורה מתחת לסרגל.

לסיכום
התחביב הזה שנקרא תפירה הוא הרבה יותר עשיר מהנראה לעין. היתרון הגדול שלו, בדומה לתכשיטים, צורפות או פיסול, שאת יכולה ליצור פריטים שאת אוהבת ואת יכולה ללבוש בעצמך.
כמובן שיש גם את האופציה להפוך את התחביב לעסק, מלא או חלקי.
המאמר הזה הוא רק קצה הקרחון לגבי המידע שניתן לרכוש על עולם התפירה, אבל הוא בעיקר נועד לגרום לך להבין שכל אחת יכולה לתפור, כל מה שצריך זה תשוקה לדבר ורצון ללמוד. מכאן והלאה השמיים הם הגבול.

דילוג לתוכן