כל נגן גיטרה מכיר את התופעה של כאבים בידיים, בד"כ בפרק כף היד. נגנים מתחילים מרגישים את זה כי הידיים שלהם לא רגילות לתנוחות ולמיתרים, נגנים מתקדמים מרגישים את זה לרוב לאחר נגינה ממושכת.
ישנן מספר סיבות לכך שהיד שלכם עלולה לכאוב כשאתם מנגנים בגיטרה. חלק מהסיבות הנפוצות הן אלו:
1. טכניקה לקויה: אם אתם לא משתמשים בטכניקה נכונה בזמן הנגינה, זה יכול לגרום למתח וכאב ביד. זה יכול להיגרם בגלל לחיצה לא מספיק חזקה, או הצבה בזווית לא מספיק טובה של האצבעות.
2. דלקת בגידים: תנועות חוזרות כמו נגינה בגיטרה עלולות להוביל לדלקת בגידים ביד שעלולה לגרום לכאב ואי נוחות.
3. תסמונת התעלה הקרפלית: נגינה בגיטרה במשך פרקי זמן ממושכים עלולה להפעיל לחץ על העצב המדיאני בפרק כף היד, מה שעלול להוביל לתסמונת התעלה הקרפלית. זה מאופיין בכאב, חוסר תחושה ועקצוץ ביד ובאצבעות.
4. עומס עקב נגינה ממושכת: נגינה בגיטרה לפרקי זמן ממושכים עלולה לגרום לשימוש יתר בשרירים, בגידים וברצועות ביד, מה שיוביל לכאב ואי נוחות.
5. לחץ על המפרקים: נגינה ב-Action גבוה (מרחק גדול של המיתרים מהגשר), או נגינה בתנוחה ויציבה לא נכונה עלולים להפעיל לחץ על המפרקים ביד ובאצבעות.
6. לא עשיתם חימום: נגינה בלי לחמם את האצבעות והידיים עלולה לגרום לאצבעות להחליק מהמיתרים, ולהקשות על אחיזת המיתרים.
כדי להקל על הכאבים, מומלץ לעשות הפסקה ולתת ליד לנוח, ואם הכאבים נמשכים, עדיף להתייעץ עם רופא.
• תרגלו טכניקה נכונה וודאו שאתם לוחצים מספיק חזק על המיתרים.
• לחמם את האצבעות לפני הנגינה.
• התאם את גובה המיתר (Action) או המידה כך שיתאימו לסגנון הנגינה שלכם.
• קחו הפסקות קבועות כדי לתת ליד והאצבעות לנוח.
• השתמשו במגבת או במטלית כדי לנגב את הידיים לפני הנגינה.
• השתמשו במפרט גיטרה כדי לייצר סאונד חזק יותר.
• התייעצו עם רופא או פיזיותרפיסט אם הכאבים לא מפסיקים.
.
על ידי התייחסות לגורמים אלה, אתה אמור להיות מסוגל להפחית את הכאב ואי הנוחות ביד שלך בזמן לימוד נגינה בגיטרה.
תופעה נפוצה בקרב נגנים מתחילים היא תופעת החלקת האצבעות מהמיתרים בזמן נגינה. קודם כל חשוב להבין שזה פונקציה של נסיון ועם הזמן זה ישתפר ויעלם.
זה יכול להיגרם על ידי מספר גורמים כגון:
1. ידיים מיוזעות: אם הידיים שלכם מזיעות, זה יכול להקשות על אחיזת המיתרים והחזקתם במקומם. זה יכול לגרום לאצבעות להחליק מהמיתרים בזמן הנגינה.
2. גובה המיתרים (Action): אם המיתרים גבוהים מדי מהגשר, צריך להפעיל יותר לחץ עליהם כדי להפיק צליל נקי וזה יכול לגרום לאצבעות להחליק מהמיתרים.
3. עובי המיתרים: אם המיתרים עבים או כבדים מדי, גם זה יכול להקשות על הלחיצה עליהם. תוודאו שאתם מתאימים את המיתרים לגיטרה ולסגנון שלכם.
4. טכניקה נכונה: אולי הפרמטר הכי חשוב בנגינה. טכניקה נכונה מתייחסת גם לישיבה, ליציבות ולצורת הנחת הידיים על הגיטרה. טכניקה נכונה מאפשרת לכם לעגל את פרק כף היד כך שהאצבעות מגיעות לכל מיתר ובזווית נכונה, ומאפשרת ללחוץ על המיתרים במקום הנכון כדי להפיק צליל נקי.
5. ציפורניים ארוכות: אלא אם אתם מנגנים בסגנון של finger picking עם האצבעות, חשוב להקפיד לקצוץ ציפורניים. אם הציפורניים שלכם ארוכות מדי, זה יכול להקשות על הלחיצה על המיתרים בצורה נכונה, זה מאלץ אתכם לעקם את היד, וגורם גם לכאבים וגם לצליל לצאת לא נקי.
6. חימום: גם פה חימום נכון עוזר ליד להיות גמישה ותאפשר לכם עיקול של היד לזווית הרצויה.
קיימים מספר סוגים של מיתרי גיטרה, כל אחד עם מאפיינים ייחודיים משלו. הסוגים הנפוצים ביותר של מיתרי גיטרה הם:
1. מיתרי פלדה: אלו הם המיתרים הנפוצים ביותר עבור גיטרות חשמליות ואקוסטיות. הם עשויים מפלדת פחמן גבוהה וידועים בגוון הבהיר והבהיר שלהם ובעמידותם לאורך זמן.
2. מיתרי פלדה בציפוי ניקל: מיתרים אלו דומים למיתרי פלדה, אך יש להם שכבה דקה של ציפוי ניקל על פני השטח. ציפוי זה מספק תחושה חלקה יותר וגוון מעט חם יותר ממיתרי פלדה לא מצופים.
3. מיתרי סטיינלסטיל (Stainless Steel): מיתרים אלו עשויים מפלדת אל חלד וידועים בגוון הבהיר והבהיר שלהם ובעמידותם לאורך זמן. הם גם עמידים בפני קורוזיה וחלודה, מה שהופך אותם לבחירה טובה בעיקר באזורים עם אקלים לח.
4. מיתרי ברונזה זרחנית: מיתרים אלו עשויים מברונזה זרחתית, סגסוגת של נחושת ופח, וידועים בגוון החם והעשיר שלהם ובעמידותם לאורך זמן. הם משמשים בדרך כלל עבור גיטרות אקוסטיות ולעתים קרובות הם מועדפים על ידי "נגני אצבע" (fingerstyle).
5. מיתרי ברונזה 80/20: מיתרים אלו עשויים מסגסוגת 80% נחושת ו-20% אבץ וידועים בגוון הבהיר והבהיר שלהם. הם משמשים בדרך כלל עבור גיטרות אקוסטיות וחשמליות.
6. מיתרי משי ופלדה: מיתרים אלו עשויים מליבת פלדה עטופה במשי או ניילון. הם ידועים בגוון הרך והחם שלהם וביכולת הנגינה הקלה שלהם, מה שהופך אותם לבחירה נפוצה עבור נגנים עם בעיות אצבעות או כאלה שמעדיפים מגע רך יותר.
7. מיתרים קלאסיים: מיתרים אלו עשויים ניילון או פרלון ומשמשים במיוחד עבור גיטרות קלאסיות. הם ידועים בטון החם והעשיר שלהם, ומועדפים על ידי נגני גיטרה קלאסית.
8. מיתרי גיטרה חשמלית: מיתרים אלו עשויים פלדה בציפוי ניקל, נירוסטה, או מלופף ניקל, ומשמשים במיוחד עבור גיטרות חשמליות. הם ידועים בעמידותם וביכולתם להפיק תפוקה גבוהה לגיטרות חשמליות.
ראוי לציין שבחירת המיתר תלויה בסוג הגיטרה ובהעדפה וסגנונו של המוזיקאי. ניסוי עם סוגים שונים של מיתרים יכול לעזור לך למצוא את הסט המושלם לגיטרה ולסגנון הנגינה שלך.