סוגי עצים לנגרות - Time2Be סוגי עצים לנגרות - Time2Be

סוגי עצים לנגרות

כדי לנגר צריך שלושה דברים: תכנון, ציוד ועצים. אי אפשר לנגר בלי עצים. זה חומר הגלם הבסיסי ביותר. העצים הזמינים לנגרות הם כמספר העצים בטבע.

איפה רוכשים עץ לנגרות

עוד לפני שמדברים על סוגי עצים לנגרות, כל העצים שעובדים איתם צריכים לעבור את אותו תהליך: טיהור ממזיקים, ייבוש וחיתוך לעבודה. עץ לנגרות ניתן לרכוש בשלל חנויות, פיזיות וגם אינטרנטיות. העצים יגיעו מוקצעים, כלומר חתוכים ומשוייפים ברמה מסוימת. אתם לא תצטרכו לעבד עץ גולמי לכדי משהו שאפשר לעבוד איתו. לא פעם תוכלו גם לבקש את העץ במידות אורך או גובה מסויימות, בהתאם לפרויקט.

בישראל יש כמה סוגי עצים נפוצים ופופולריים במיוחד לנגרות. בואו נדבר עליהם:

עץ טבעי לנגרות

הדבר הכי חשוב הוא להבין מה זה עץ "טבעי".

עץ טבעי יכול להיות עץ ששומר על המראה הטבעי שלו. לעצים שונים יש מראה שונה. הם נבדלים זה מזה בצבע: יש ביניהם בהירים יותר וכהים יותר, נוטים לאדום או לאפור. הם נבדלים בדוגמה. יש עם עיניים ובלי עיניים, עם טבעות ובלי, ועם דוגמאות שונות.

עץ טבעי גם יכול להיות "עץ מלא", כלומר פלטת עץ לנגרות שעברה עיבוד מסויים. העיבוד יכלול ייבוש, מניעת מזיקים ועוד – אבל הפלטה היא כולה עץ.

חלופות לעץ טבעי הם עצים מעובדים, כמו פלטת סנדויצ' (לביד) וסיבית ושבבית, שעשויים נסורת דחוסה. הם לא מתאימים לנגרות אלא משמשים לחלקים הפנימי של ארונות. כל עץ מלא שתקנו – הוא עץ טבעי.

עץ אלון

אנגלית: Oak

עץ אלון הוא אחד העצים היותר נפוצים לנגרות בישראל. הצבע שלו הוא חום בהיר או אפרפר, עד לבן. יש לו מראה "עצי" טבעי וכפרי. הוא עמיד בפני רקבון והוא גם פשוט לעבודה. זאת אחת הסיבות העיקריות בגללן שומרים יין בחביות מעץ אלון. הוא מגיב טוב לחיתוך, ליטוש, הדבקה, הברגה ועוד.

כמה סוגי אלונים שנפוצים בנגרות:

  • אלון לבן: הצבע שלו יותר בהיר עד אפרפר. קשה לעיבוד.
  • אלון אדום: צבעו אדמדם. הוא קל לעיבוד יותר מיתר סוגי האלון.
  • אלון מעושן: אלון שעבד עיבוד שנותן לו צבע אפור כהה עד שחור.

עץ בוק (עץ אשור)

שם באנגלית: Beech Wood

העץ עצמו נקרא עץ אשור, אבל כשמדברים עליו בהקשר של נגרות הוא נקרא בוּק. הגוון שלו נע בין חום בהיר לכהה תלוי. העצים לא גדלים בארץ, אלא במערב אירופה ובמרכזה. כשמייבאים אותם לארץ, מעבירים אותם טיפול שמתאים את הקורות לאקלים הארצישראלי החם והלח.

עץ בוק טוב פחות או יותר להכל. הוא נחשב עץ חזק אבל גמיש, עמיד ומסוגל לשאת משקל. הוא נחשב נוח לעבודה והסיבים שלו קלים לעיבוד. שימושים נפוצים שלו הם בניית מבנים קטנים מעץ (מחסנים או בתים), רהיטים, חומר גלם מעולה להסקה. שבבים משמשים ליצור בירה.

עץ אורן

אנגלית: Pine Tree

למרות שבישראל יש הרבה אורנים – רוב עצי האורן שמגיעים לישראל מיובאים. למרות זאת, אורן הוא כנראה העץ הכי נפוץ בנגרות, והוא נפוץ מאוד גם בישראל. הצבע שלו הוא חום אפרפר, והעץ טוב לריהוט פנים וגם לריהוט חוץ.

הוא נפוץ כל כך בנגרות כי הוא מהעצים הלא יקרים וכי הוא איכותי מאוד. הוא פשוט מאוד לעבודה כולל לנגרים מתחילים. הוא רך יחסית לעץ, המשקל שלו קל, קל לעבד אותו, לצבוע אותו ולתחזק אותו.

סיסם הודי לנגרות

שם באנגלית: Indian Rosewood

סיסם הודי הוא עץ עמיד וחזק מאוד. למרות זאת הוא למעשה מאפשר עבודה נוחה ופשוטה.

הגוון שלו אדמדם וחם מבפנים וצהבהב מבחוץ והטבעות שלו כל כך גדולות שבחיתוכים מסויימים הן נראות כמו פסים.

עץ מייפל לנגרות

שם באנגלית: Maple. העץ מיובא מצפון אמריקה. העץ קשה בעל סיבים ועיניים, שנותנים לו מראה לא אחיד.

סוג קורת העץ תלויה במקום בעץ ממנו חותכים.

  • מייפל "רגיל": חלק ומגיע מאזורים גבוהים בעץ
  • מייפל להבה (Flame Maple): מייפל בעל פסים דקים בחום ערמוני ובחום כהה שנותנים לו מראה יפיפה של להבה. מקורו בתחתית הגזע.
  • מייפל טלאים (Quilted Maple): דוגמה שמזכירה את הדוגמאות שהרוח עושה בחול המדבר, אבל בצפון אירופה יותר חזקים בשמיכות טלאים מבמדבריות אז זה השם.
  • מייפל רך (Soft Maple) שהוא אפרפר יותר ועם "כתמים".

סיכום עצים לנגרות

עץ צבע קלות עבודה
אלון חום בהיר, אפרפר או לבן בינוני עד קשה, תלוי בסוג
בוק חום בהיר עד כהה קל לעבודה
אורן חום אפרפר קל לעבודה
סיסם הודי אדמדם מבפנים וצהבהב מבחוץ קל-בינוני
מייפל חום בהיר, עם דוגמאות בהתאם למקום החיתוך קשה לעיבוד

 

איך בוחרים עץ לנגרות?

לנגרים שונים יש פרמטרים שונים. אלו חמישה פרמטרים נפוצים:

  • עמידות
  • קלות עיבוד
  • ניראות
  • מחיר
  • אתיקה

עמידות

כבר הבנו שלעצים שונים יש תכונות שונות. יש עצים שיותר עמידים בפני משקל, ואז נשתמש בהם לדברים שנושאים משקל כמו כסא, דק או ארון ספרים. עצים אחרים עמידים יותר בפני חום ולחות ואפשר להשתמש בהם לריהוט גינה.

קלות עיבוד

לעצים שונים יש רמת קלות או קושי שונים בעיבוד. עץ מייפל למשל הוא קשה לעיבוד ולנגר מתחיל כדאי להימנע ממנו. לעומת זאת עץ כמו בוק או אורן הוא ידידותי מאוד וקל לעבודה וגם נגר מתחיל יכול להנות איתו.

ניראות

חלק ניכר מעבודת הנגרות היא תכנון. חלק מהתכנון הוא הניראות של העץ. הצבע, הדוגמה וכולי. כדאי גם להתארגן מראש על מספיק עץ כדי שלא תצטרכו להחליף באמצע באופן שיפגע בניראות של הרהיט שאתם בונים.

מחיר

לחומרי הגלם יש מחיר. עלות העץ היא פרמטר. יש עצים שיעלו יותר מאחרים וסוגי עיבוד שיעלו יותר מאחרים. תחליטו על תקציב ותבדקו מול המקום בו אתם קונים את העץ, מה הסכום הזה יכול לקנות לכם.

אתיקה

לעץ לוקחות שנים כדי להגיע לבגרות. גם אם שותלים עץ על כל עץ שכורתים – יקחו שנים לעץ החדש לפצות באמת על חסרונו של העץ תמורתו הוא נשתל. לכן אנשים רבים מעדיפים לעבוד עם עצים שכבר היו בשימוש, למשל פסי רכבת או מחסנים שפורקו, או עצים מרהיטים שיצאו משימוש.

עץ הוא חומר מתכלה שניתן למחזר, או לשמשב (המונח העברי ל-reuse). יש מקומות שמוכרים עצים שכבר היו בשימוש ועדיין שמישים היטב.

רוצים להתעדכן על פרקים חדשים?